Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Az oroszok szerint a gravitáció miatt haltak ki a dínók

2015.10.16. 08:26

Új elméletet dolgoztak ki vlagyivosztoki tudósok a dinoszauruszok kihalásának magyarázatára: szerintük a földi gravitáció növekedése idézte elő pusztulásukat, írja az MTI.

"Egy régi paleontológiai paradoxon szerint számos élő szervezet, amely otthagyta létezésének nyomát a Föld kőbe vésett krónikájában, ma már fizikailag nem tudna a bolygónkon létezni" - fejtette ki az elméletet a TASZSZ orosz hírügynökségnek Anatolij Drozdov, a DVO RAN Tengerbiológiai Intézet tudományos főmunkatársa.

Modern matematikai számításokkal alátámasztott véleménye szerint olyan gigantikus állatok, mint a 12-15 méteres szárnyfesztávolságú pteroszauruszok (szárnyas gyíkok) vagy a több tonnányi súlyú, szárazföldön elő dinoszauruszok nem létezhettek volna a jelenlegi gravitáció mellett.

A tizenegy legnagyobb testű szárazföldi állat 150 millió éves evolúciójára vonatkozó paleontológiai adatokat elemezve a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a dinoszauruszok alacsonyabb tömegvonzási feltételek között éltek, amelyek 150 millió év alatt 2,079-szer nőttek, mire elérték a mostani értékeket.

A tudósok szerint ezeket a változásokat a Föld tömegének növekedése idézte elő, amit viszont a felületére becsapódott hatalmas mennyiségű, viszonylag kisméretű meteorit és rárakódott kozmikus por váltott ki.

"Egy ilyen folyamat elméletileg lehetséges, ha a Naprendszer áthaladt egy sűrű csillagközi kozmikus porfelhőn 150-200 millió évvel ezelőtt". A folyamat valószínűleg fokozatosan következett be, több tízmillió év alatt, de 60-100 millió évvel ezelőtt igen intenzívvé vált, ami a tömegvonzás jelentős megnövekedésével és az óriás ősgyíkok tömeges kipusztulásával járt. Ezalatt feltehetően jelentősen megnőtt Föld tömege, csakúgy, mint a méretei" - magyarázta Anatolij Drozdov.

"Becsléseinkből kiindulva ez alatt a 150-200 millió év alatt a Föld felszínének területe 4,32 szeresére nőtt, a térfogata pedig kilencszer lett nagyobb" - tette hozzá a kutató.

A dinoszauruszok kihalásának elméletét az orosz tudósok a Vlagyimir Kaszjanov akadémikus emlékére Vlagyivosztokban tartott konferencián ismertették. Az elmélet szerzői most más tudományágak segítségével akarnak bizonyítékokat feltárni hipotézisükhöz. "Most olyan űrkutatási modellre van szükség, amely megerősíti vagy megcáfolja a Föld tömegének hasonló megváltozását" - mondta Drozdov.