A nácik elől menekülők sem kellettek Amerikának

2015.11.18. 10:52

A Fortune magazin közzétett egy közvélemény-kutatást 1938 júliusában. A kérdés a bevándorlásra, menekültkérdésre vonatkozott és az amerikaiak kevesebb mint öt százaléka gondolta csak azt, hogy az országnak emelnie kellene a bevándorlási kvótákat annak érdekében, hogy a fasizmus elől menekülők otthont találjanak az országban. A válaszadók kétharmada úgy gondolta akkor, hogy távol kell tartani a menekülteket az országból.

Az Egyesült Államok épp a gazdasági világválságból lábalt ki, ez nem az az időszak volt, amikor az átlagemberek tárt karokkal vártak már országokból menekülő embereket, hogy gazdasági konkurenciát jelentsenek számukra. Még a Kristályéjszaka eseményei után sem gondolták azt, hogy a pogromok elől menekülőket be kellene fogadni. Ráadásul a politikai menekült kifejezést használták a kutatásokban, amely miatt sokan nem is a zsidókra, hanem a kommunistákra és a anarchistákra asszociáltak.

1939-ben sem volt sokkal jobb a helyzet, akkor a Gallup készített felmérést és a kérdés konkrétan arra vonatkozott, hogy tízezer német, többségükben zsidó gyereket kellene befogadni, a kormány engedélyezze-e beutazásukat. A válaszadóknak csak a harminc százaléka válaszolt igennel, 61 százalékuk azonban ekkor is nemmel válaszolt. (Annyit hozzátesz a Washington Times, hogy ekkoriban még nem voltak olyan szigorú szabályok a közvélemény-kutatásokra, de a véleményt azért jól mutatják.) Az elutasítók aránya nem amiatt magas, hogy zsidókról van szó, egy másik felmérésben ugyanezt a kérdést tették fel, de akkor nem említették, hogy zsidókról van szó és a nemmel válaszolók aránya alig valamivel kevesebb.

Bár azt az újság is elismeri, hogy a két történelmi helyzet nem ugyanaz, azért nehéz nem összehasonlítani a mostani közvélekedést a menekültekről. Az Egyesült Államokban egyre többen szólalnak fel az ellen, hogy az ország menekülteket fogadjon be. Legutóbb Chris Christie republikánus elnökjelölt-aspiráns mondta azt, hogy még egy három éves szíriai árvát sem fogadna be.  • Hírek
  • Bankszámla