Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A nácik elől menekülők sem kellettek Amerikának

2015.11.18. 10:52

A Fortune magazin közzétett egy közvélemény-kutatást 1938 júliusában. A kérdés a bevándorlásra, menekültkérdésre vonatkozott és az amerikaiak kevesebb mint öt százaléka gondolta csak azt, hogy az országnak emelnie kellene a bevándorlási kvótákat annak érdekében, hogy a fasizmus elől menekülők otthont találjanak az országban. A válaszadók kétharmada úgy gondolta akkor, hogy távol kell tartani a menekülteket az országból.

Az Egyesült Államok épp a gazdasági világválságból lábalt ki, ez nem az az időszak volt, amikor az átlagemberek tárt karokkal vártak már országokból menekülő embereket, hogy gazdasági konkurenciát jelentsenek számukra. Még a Kristályéjszaka eseményei után sem gondolták azt, hogy a pogromok elől menekülőket be kellene fogadni. Ráadásul a politikai menekült kifejezést használták a kutatásokban, amely miatt sokan nem is a zsidókra, hanem a kommunistákra és a anarchistákra asszociáltak.

1939-ben sem volt sokkal jobb a helyzet, akkor a Gallup készített felmérést és a kérdés konkrétan arra vonatkozott, hogy tízezer német, többségükben zsidó gyereket kellene befogadni, a kormány engedélyezze-e beutazásukat. A válaszadóknak csak a harminc százaléka válaszolt igennel, 61 százalékuk azonban ekkor is nemmel válaszolt. (Annyit hozzátesz a Washington Times, hogy ekkoriban még nem voltak olyan szigorú szabályok a közvélemény-kutatásokra, de a véleményt azért jól mutatják.) Az elutasítók aránya nem amiatt magas, hogy zsidókról van szó, egy másik felmérésben ugyanezt a kérdést tették fel, de akkor nem említették, hogy zsidókról van szó és a nemmel válaszolók aránya alig valamivel kevesebb.

Bár azt az újság is elismeri, hogy a két történelmi helyzet nem ugyanaz, azért nehéz nem összehasonlítani a mostani közvélekedést a menekültekről. Az Egyesült Államokban egyre többen szólalnak fel az ellen, hogy az ország menekülteket fogadjon be. Legutóbb Chris Christie republikánus elnökjelölt-aspiráns mondta azt, hogy még egy három éves szíriai árvát sem fogadna be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?