Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Ősi társasjátékot találtak egy kínai sírban

2015.11.19. 15:51

Egy titokzatos társasjáték darabjait találták meg egy ősi kínai sírban. Egy játékot, amelyet legalább 1500 éve nem ismer senki. Maga a sír nagyjából 2300 éves lehet.

A régészek egy 14 oldalú dobókockát találtak, 21 háromszög alakú játékdarabot, amelyekre számokat írtak. Ezen kívül találtak még egy törött cserepet, amely valószínűleg a tábla része lehetett.

warring-states-tomb-8

A cserép rekonstruálása után fény derült annak mintázatára is. Két szem van rajta, amelyet felhők és vihar vesz körül. A sírban találtak egy csontvázat is, amely valószínűleg egy sírrablóé lehetett.

warring-states-tomb-1

A 14 oldalú dobókocka 12 oldalán számok vannak egytől hatig. Minden szám kétszer szerepel a kockán, két oldalt üresen hagytak. A játék neve valószínűleg bo (vagy liubo) lehetett, legalábbis ez derül ki a leletekből. Arra még nem jöttek rá a régészek, hogyan lehetett vele játszani. Annyit tudnak, hogy nagyjából 1500 évvel ezelőttig játszották a játékot, utána valahogy eltűnt ez a mindennapokból. A játékot egy versből is ismerik, amely 2200 évvel ezelőttről származik.