Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

14 ezer ősi kínai relikviát találtak egy hajón

2016.01.11. 09:56

Több mint 14 ezer relikviát találtak abban az ősi kínai teherhajóban, amelyet a Délkínai-tengerben találtak 30 méter mélyen még 2007-ben – írja az MTI. Az ősi tárgyak többsége porcelán termék, edények, tálak, kancsók, tányérok, amelyeket az akkor ismert kínai porcelánműhelyek állítottak elő – mondta Liu Cseng-csi, Kuangcso tartomány régészeti és kulturális ereklyék intézetének helyettes vezetője.

Január 5-ig a gazdag leletből a régészek feltártak még több száz arany, ezüst és réztárgyat, valamint mintegy 17 ezer darab rézérmét. A nagyon jó állapotban fennmaradt hajó a korai Déli Song-dinasztia (1127-1279) idején épült. Maradványai 22 méter szélesek és kilenc méter hosszúak.

Néhány ereklyén még most is rajta van származásuk helyének és a készítő cégnek a neve, ami jól tükrözi a dinasztia idején virágzó gazdaságot, kereskedelmet. Találtak a hajón személyes tárgyakat, karkötőket, gyűrűket és nyakláncokat is, ami azt mutatja, hogy a teherhajó fedélzetén kereskedők és utasok is tartózkodtak, amikor elsüllyedt - tette hozzá. A hajó teljes feltárását még az idén befejezik a kínai régészek.