József, Bánk
-7 °C
0 °C

38 millióért ment el az alapító atya lőportartója

2016.01.13. 10:57
Alexander Hamilton a 10 dolláros bankjegyen
Alexander Hamilton a 10 dolláros bankjegyen
Fotó: Visions Of America

Egy árverésen 115 620 dollárért (33,8 millió forint) kelt el egy lőportartó, amely egyes szakértők szerint az Egyesült Államok alapító atyái egyikének, Alexander Hamiltonnak, az első amerikai pénzügyminiszternek a tulajdona lehetett – írja az MTI.

A 10 ezer dolláros kikiáltási áron piacra dobott tárgyat egy fogorvos vásárolta egy páciensétől 1990-ben, és hosszú éveket töltött azzal, hogy hitelesíttesse eredetét. A néhai politikus egy leszármazottja, egy fegyver- és egy dokumentumszakértő egyaránt azt állítja, hogy a díszes tehénszarvban Hamilton tartott lőport.

A vélt Hamilton-relikvián szerepel az egykori pénzügyminiszter neve és az 1773-as évszám, az az esztendő, amelyben Hamilton tanulni kezdett a mai Columbia Egyetem elődjében. A lőportartót a feltételezések szerint akkor használta, amikor George Washington tábornok szárnysegédjeként katonákat vezetett a forradalom idején.

A történelminek vélt ereklyét január 11-én adták el, azon a napon, amelyet az alapító atya születésnapjának tartanak. Nem tudni ugyanakkor, hogy Hamilton 1755-ben vagy 1757-ben született-e. A politikus párbajban vesztette életét 1804-ben.

A lőportartó árát vélhetően segített felverni, hogy a New York-i Broadway egyik színházában átütő sikerrel játsszák a karibi bevándorló árva gyerek társadalmi felemelkedéséről szóló, Hamilton című musicalt.