Kőkorszaki bandaháború nyomára bukkantak

2016.01.21. 16:48

Legalább 27 ember kőkorszaki maradványait tárták fel a Turkana-tó közelében, a mai Kenya területén – írja az MTI. A tízezer éves csontok borzalmas mészárlásról árulkodnak.

A feltárt maradványok között 12 csontváz jó állapotban maradt fenn, közülük tíz mutatja kíméletlen, talán azonnali halált okozó erőszak nyomait. Szétzúzott koponyák és járomcsontok, eltört bordák, kéz- és térdízületek, kőhegyű fegyverrel okozott sérülések árulkodnak a vérfürdőről a Nature-ben megjelent tanulmány szerint. Az egyik koponyába és egy felsőtest csontjaiba három kőpenge is fúródott, kettő a régióban ritkán előforduló, lávából keletkezett obszidiánból, a harmadik kovakőből készült.  Az egyik áldozat, akinek kezét-lábát összekötözték, a terhesség vége felé járhatott, és hat gyereket is megöltek.

A halottakat nem temették el, sokuk a tó egy azóta rég kiszáradt lagúnájába zuhant vagy belelökték. Az üledék a 2012-es felfedezésig megőrizte a 21 felnőtt – köztük legalább 8 nő – és a 6 gyerek csontjait. A maradványokat Kenya északi részén, a Turkana-tótól nyugatra elterülő Nataruk ásatási helyen találták.

A kutatók feltételezése szerint egy vadászó-gyűjtögető csoportra támadt rá egy ellenséges klán a lagúna partján. Azt nem tudni, hogy a föld, a táplálék vagy más erőforrások miatt tört-e ki az összecsapás. A helyszínen jók lehettek az életkörülmények, vizet és halakat is kínált a tó. Edénymaradványok utalnak arra, hogy az élelmet el is tárolták.

Különösen ritkán találni bizonyítékot a vadászó-gyűjtögető csoportok közötti összecsapásra, pedig ezek értékes ismeretekkel szolgálnak a háborúk eredetéről és a korai embercsoportok közötti viszonyok alakulásáról. Szokatlan, hogy nőket és gyereket öltek meg, mivel őket a győztes csoport általában befogadta, általában csak a legyőzött férfiakkal végeztek.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM