Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Nyolc ember áll bíróság elé a Tutanhamon-maszk megrongálásáért

2016.01.25. 07:00

Egyiptomban nyolc ember ellen indítottak pert vasárnap a Tutanhamon-maszk letört szakállának helytelen visszahelyezése, valamint az elkapkodott akció közben okozott károk miatt – írja az MTI. A híres aranymaszk szakállát karbantartási munkálatok közben törték le. Az aranymaszkot Howard Carter és George Herbert brit régész fedezte fel 1922-ben a fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.

A baleset még 2014 nyarán történt, de tavaly januárig senkinek nem tűnt fel, a munkások ugyanis

epoxival gyorsan visszaragasztották a kitört darabkát.

Igen, az epoxi az egy profi ragasztó, építkezéskor gyakran használják, kiváló anyag, remekül lehet vele dolgozni; gyakorlatilag folyékony műanyag. De ókori műkincsek restaurálásához használni nem tanácsos. A 3300 éves műkincsről a sajtóban villámgyorsan elterjedt az a kép, amin jól látható a ragasztóanyag a maszk és az ügyetlenül rögzített szakáll között keletkezett résben.

A nyolc perbefogott egyiptomit súlyos gondatlansággal és a szakmai előírások megsértésével vádolják. Az ügyészség súlyosbító körülményként értékelte, hogy az érintettek megpróbálták álcázni a tettüket. A vádirat alapján a maszkra száradt epoxit egy éles szerszámmal próbálták lekaparni, aminek következtében karcolások keletkeztek a műtárgyon. Hogy mekkora a kár, ahhoz tudni kéne a maszk értékét is, de az nagyjából felbecsülhetetlen.

A vádlottak között van az Egyiptom Múzeum akkori igazgatója és a restaurációs részleg vezetője is. Előbbi a botrány kirobbanásakor adott első nyilatkozatában cáfolta a műtárgyban keletkezett károkról szóló híreket.

A maszk egy hónappal ezelőtt került vissza eredeti helyére. A restaurációs munkát egy német szakértői csoport több mint kilenc hét alatt végezte el. A projekt vezetője, Christian Eckman a munkálatok megkezdése előtt azt nyilatkozta, hogy a fába beszívódott ragasztó eltávolítása volt az egyik legnehezebb lépés.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek