Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Ilyen ép fakereket britek még nem láttak

2016.02.19. 17:02

A Nagy-Britanniában valaha talált legnagyobb és legrégebbi teljesen ép bronzkori fakereket tárták fel a szigetország Pompejijeként emlegetett ásatási helyszínen – írja az MTI. A háromezer éves leletre a kelet-angliai Cambridgeshire-ben lévő Must Farmon bukkantak rá. A terület igazi kincsesbánya a régészeknek, akik idén már két vagy három, nagyjából az i.e. 1000 és 800 közötti időből való kör alakú épület maradványait is felfedezték a helyszínen – olvasható a BBC honlapján.

87603096 round house1 (1)
Fotó: Cambridgeshire-i régészet

A teljesen ép fakereket az egyik nagyobb épület szomszédságában találták meg. Az épületekkel annak idején tűz végzett, és a közeli folyóba hulló fagerendákat az üledék őrizte meg a jelenkor számára. Az egy méter átmérőjű fakerék belső része még mindig megvan. Az ásatást vezető Cambridge-i Régészeti Hivatal szakemberei szerint a lelet nagyjából az i.e. 1100 és 800 közötti időből való.

A munkálatokat finanszírozó Historic England örökségvédelmi szervezet mérete és állapota tekintetében is egyedülállónak nevezte a leletet. „Ez a lenyűgöző, de sérülékeny lelet a Nagy-Britanniában valaha talált legrégebbi fakerék, amely teljesen ép állapotban maradt fenn” – mondta a szervezet illetékese.

A szakemberek szerint a lelet segít gyarapítani a késő bronzkori technológiákkal kapcsolatos ismereteket, és megmutatja, hogy a mocsaras Fens-vidék peremén háromezer évvel ezelőtt élő emberek milyen kifinomult megoldásokat alkalmaztak a mindennapjaikban - írta a BBC News. Január elején egy feltehetőleg lótól származó gerincoszlopot ástak ki a területen, ami alapján a kerék egy lovaskocsi tartozéka lehetett, de ezt egyelőre korai lenne még biztosra mondani.

A Must Farm-i lelet ugyan az eddigi legteljesebb, de nem a legrégebbi kerék, amelyet a területen találtak. Egy Peterborough melletti bronzkori lelőhelyen korábban egy nagyjából az i.e. 1300-ból való kisebb kerék töredékeire bukkantak.

A kör alakú épületek maradványai között egy apró fadobozt, fatányért, egy ép fazekat és rengeteg - feltehetőleg konyhai maradékként hátramaradt – állati csontot találtak a régészek, akik tovább folytatják a kutatást.