Alfréd
-2 °C
2 °C

Miért nem akart lovag lenni Dickens?

2016.02.20. 08:28

Nagy-Britanniában régóta szokás a „nagy” művészeket is lovagi címmel jutalmazni, így számos író is a neve elé biggyeszthette a „Sir” (vagy „Dame”) előtagot. Különösen igaz ez azokra, akik már életükben nagy népszerűségnek örvendtek, ezért aztán jogosan merül fel a kérdés, hogy a hatalmas rajongótáborral rendelkező Charles Dickens miért maradt ki a sorból. Az író életrajzaiból az is kiderül, hogy Viktória királynő fiatal kora óta nagy érdeklődéssel olvasta regényeit, ráadásul audiencián is fogadta Dickenst 1870-ben.

Egyesek szerint ezután kezdtek terjedni a pletykák az író lovaggá ütéséről, de Dickens három hónappal később, mindössze 58 éves korában, 1870. június 9-én meghalt, így a dologból végül nem lett semmi. Ugyan halálát a királynő „hatalmas veszteségnek” nevezte, és emlékeztetett arra, hogy az írónak „lenyűgöző, szeretettel teli elméje volt és csordultig volt együttérzéssel a szegényebb néposztályok iránt”, semmilyen arra vonatkozó bizonyíték nem került elő, hogy valóban küszöbön állt volna lovaggá ütése.

Nem volt oda a nemességért

Talán egyszerűen tragikusan korai halála fosztotta meg Dickenst a megtiszteltetéstől, azonban azt sem lehet kizárni, hogy az író visszautasította volna a címet, ahogy néhány évtizeddel később Rudyard Kipling vagy G. B. Shaw tette. Dickens nagy tisztelője volt a királynőnek, azonban igencsak kritikus véleményt alkotott a brit nemességről és a címek adományozásának rendszeréről, ahogy ez több irodalmi és publicisztikai művéből világosan kiderül.

Charles Dickens (1858)
Charles Dickens (1858)
Fotó: Wikipedia

Dickens végrendeletében kifejezte azon vágyát, hogy kizárólag életműve őrizze meg az emlékét. Nem akart sem állami temetést, sem bármilyen emlékművet, amiből arra következtethetünk, hogy a „Sir” helyett valószínűleg szívesebben viselte az egyszerű „író” titulust.