Auguszta
-3 °C
2 °C

Újabb szobrokat találtak Amenhotep fáraó templomában

2016.03.17. 17:02

Újabb Szehmet-szobrokra és egy III. Amenhotep-szobor töredékére bukkant egy európai régészcsoport a fáraó halotti templomának romjai között az egykori Thébában – írja az MTI.

blogger-image--252162272

Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter az al-Ahramnak elmondta, hogy az új leleteket két hónapon belül eredeti helyükön vehetik szemügyre az érdeklődők, amint befejeződnek a halotti templom szomszédságában álló egyik fal helyreállítási munkálatai.

Az ötből három szobor trónon ülve, jobb kezében a véges földi életet és a halál utáni halhatatlanságot jelképező füles keresztet tartva ábrázolja az oroszlánfejű istennőt. Egy másik alkotás állva, bal kezében papirusztekercseket tartva ábrázolja Szehmetet. Az ötödik szobor az ünnepi díszben álló III. Amenhotepet örökíti meg.

A régészek korábban már több különböző méretű és formájú Szehmet-szoborra bukkantak a templom romjai között. Az ókori egyiptomi istennő, Ré napisten lánya; neve azt jelenti: hatalmas. Az oroszlánfejű istennőt tartották az anyák oltalmazójának, az orvosok védelmezőjének, de a háború, a járvány, a gyűlölet és a halál űrnőjének is. Oroszlánfejű nőként ábrázolták feje körül napkoronggal, amit ureuszkígyó vesz körül.