Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Szovjet katonákat találtak Újpesten

2016.04.26. 09:19

Vélhetően második világháborús katonák maradványai kerültek elő a fővárosban, az Újpesti piac építkezésén. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére hétfőn elmondta, hogy a múlt hétvégén érkezett bejelentés arról, hogy az István úton vélhetőleg emberi csontokat találtak.

A csontok eredetének tisztázásához a rendőrség a helyszínen megvizsgálta a halottakat, kiderült, hogy csontok háborús eredetűek, így a helyszínt átadták a Honvédelmi Minisztérium (HM) Kegyeleti Csoportjának. 

A HM szakértői hétfőn megkezdték a helyszíni vizsgálatokat. Feltehetően több, egykori szovjet katona maradványai kerültek elő. További részleteket egyelőre nem közölt a tárca. A vizsgálatok nagyjából egy hétig tarthatnak.

Újpest honlapján azt írták: az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. pénteken tett bejelentést az Újpesti Rendőrségen, amely szerint emberi maradványokat találtak az építkezés során. A kivitelező tájékoztatása szerint a távhővezeték nyomvonalán feltehetően emberi csontot, ruhamaradványt, valamint egy katonai kulacsot találtak.

Wintermantel Zsolt, a kerület fideszes polgármestere Facebook-oldalán azt írta, hogy egyes források szerint a szovjetek géppuskafészket telepítettek a főplébánia tornyába a második világháborúban.