Megtalálhatták Cook kapitány hajóját

2016.05.03. 10:58

A történelem egyik leghíresebb hajóját találhatták meg régészek az Egyesült Államok partjainál, Rhode Islanden. A történészek szerint James Cook kapitány Endeavour nevű hajójának roncsait találták meg. Ez az a hajó, amellyel Cook kapitány először hajózott el Ausztráliába és Új-Zélandra az 1700-as évek második felében.

A hajót utoljára 1778-ban látták. A Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) történészei szerint 80-100 százalék az esélye annak, hogy az Endeavourt is megtalálták az öt hajó roncsai között, amelyet Newport partjainál találtak.

Az Endeavour egy 368 tonnás, 30 m hosszú szénszállító bárka volt eredetileg. Nem is ez volt az eredeti neve, Earl of Pembroke volt a hajó neve még szénszállító korában. James Cook javaslatára építették át, tizenkét forgótalpas és tíz lövegtalpas ágyúval szerelték fel és hadihajóvá nyilvánították Endeavour néven. A hajósok mellett csillagászok, botanikusok is helyet kaptak a fedélzeten. Az út célja a Vénusz áthaladásának megfigyelése volt a Nap előtt, amelyet Tahitin hajtottak végre.

Az út azonban ennél sokkal jelentősebb felfedezésekkel járt. Először Új-Zélandot, majd Ausztráliát fedezték fel. A hosszú úton a hajó elég lepusztult. Amikor James Cook 1771-ben visszatért Angliába, a hajót évekig nem használták. később eladták a Brit Királyi Tengerészetnek, át is nevezték Lord Sandwichre. Akkoriban sokkal jobban csengett ez a név, mint manapság.

A hajó 1778-ban süllyedt el Rhode Island partjainál az amerikai függetlenségi háborúban. A RIMAP évek óta kutatja fel a függetlenségi háborúban elsüllyesztett hajóroncsokat, eddig kilenc helyszínt sikerült azonosítani a tizenháromból. Az egyik helyszínen öt hajót is találtak, ezek között lehet a Lord Sandwich, korábban Endeavour hajó.

A kutatócsoport még nem tette közzé hivatalosan felfedezését, jelenleg éppen búvárokkal próbálnak olyan tárgyakat keresni, amelyekkel be tudják azonosítja a hajókat. De majdnem biztosak benne, hogy az egyik közülük az Endeavour.   • Tippek
  • Hírek