Tekla
7 °C
19 °C

Lehet, hogy előkerült Jeanne d'Arc gyűrűje

2016.05.11. 13:13

Hiába voltak a 20. század nagy háborúiban szövetségesek, a britek és a franciák közötti, évszázados múltra visszatekintő ellenérzések nyomai máig felfedezhetők. Ennek fényében különösen rosszul érintette a franciákat a tény, hogy az angol fogságba esett, majd eretnekként máglyahalált halt Jeanne d’Arc, az orléans-i szűz gyűrűje több mint 580 éven át egykori ellenségeinek birtokában maradt.

A nemzet becsületén esett foltot idén február 25-én sikerült lemosni, amikor az ékszer egy londoni árverésen elképesztően magas, 297 ezer fontos (115 millió forintos) áron egy francia alapítvány tulajdonába került. Nicolas de Villiers, a Nantes melletti történelmi szórakoztató parkot üzemeltető Puy du Fou alapítvány elnöke dicsőséges hazatérést emlegetett. A gyűrűt egyelőre a parkban fogják kiállítani, de a tervek között szerepel egy közadakozásból épített kápolna emelése is az ereklye méltó elhelyezésére.

88585425 88585424
Fotó: Timeline Auctions

Kézről kézre

De valóban Jeanne d’Arc ujján díszelgett valaha az árverésen értékesített ékszer? Az aukciós ház valamennyi képviselője és Villiers is meg van róla győződve. A 15. századi források szerint a Szűz valóban hordott gyűrűt, méghozzá kettőt is, szokása volt csata előtt meg is csókolni az egyiket.

További részletekkel perének iratai szolgálnak. Kihallgatása során a parasztlányból lett hadvezér elmondta, hogy egyik gyűrűjét szüleitől kapta, ezen az IHS és a MAR vésetek (Jézus és Mária neve) mellett három kereszt szerepelt – ez a leírás éppenséggel ráillik a most elárverezett gyűrűre. Azt is megosztotta a kérdéseket feltevő Pierre Cauchon püspökkel, hogy ezt a gyűrűt az őt fogságba ejtő burgundok elvették tőle (a másik, a bátyjától kapott gyűrűről nem kérdezték, mivel ez vallatóinak tulajdonában volt). Azt is tudni véljük, hogy a kivégzés után egy gyűrű Henry Beaufort angol bíboros tulajdonába került, aki jelen volt Jeanne d’Arc halálánál.

Az ékszerekről ezután közel 500 évig egyetlen feljegyzés sem született.

A történet következő fejezete már a 20. század elején íródott, amikor az 1909-ben boldoggá, majd 1920-ban szentté avatott orléans-i szűz iránti érdeklődés lángja újra felcsapott. Egy brit arisztokrata hölgy, Ottoline Morrell ékszeres dobozában volt egy középkori ezüstgyűrű, amely a családi hagyományok szerint Jeanne d’Arcé volt. Ő egy festőnek, Augustus Johnnak adta az ékszert, aki 1914-ben eladta. Új tulajdonosa egy illusztrációt készíttetett róla, így biztosak lehetünk abban, hogy ez a gyűrű azonos azzal, amelyet most elárvereztek. Az ékszert később egy árverésen James Hasson, egy Charles de Gaulle környezetéhez tartozó orvos vette meg (1947-ben 175 fontot fizetett érte). Ő volt az, aki összeállított egy családtörténetet, amelyben Lady Ottoline felmenőit egészen Beaufort bíborosig vezette vissza, és minden generációban megjelölte azt a személyt, akire Johanna gyűrűje szállt.

88585584 88585583
Fotó: Timeline Auctions

Igazi vagy hamis az ereklye?

Ez és a tény, hogy Jeanne leírása ráillett a gyűrűre, elég volt az aukciós háznak, hogy a szent gyűrűjeként hirdesse meg a tételt, Villiers-nek pedig ahhoz, hogy vagyonos francia támogatókat összetrombitálva lecsapjon az ékszerre. Noha egy hasonló középkori ezüstgyűrű a gyűjtők szerint legfeljebb ezer fontot érhet, a közel 300-szoros árral tulajdonképpen mindenki jól járt: az eladók érthető okokból, Villiers és a francia nép pedig mégiscsak egy felbecsülhetetlen értékű ereklyével lett gazdagabb.

A szakértők szerint persze valójában semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy ez a gyűrű azonos lenne azzal, amely Beaufort tulajdonába került. Ne feledjük, az elég tág leírás tárgya a kihallgatás idején még a burgundoknál volt, a másik gyűrűről pedig semmit sem tudunk. Persze kizárni éppen nem lehet, hogy a szülői ajándék végül mégis Beafort-hoz került, sem azt, hogy a leírás a másik ékszerre is ráillett – de akkor még mindig ott van az a „sötét” 500 év, amikor semmit sem tudunk a gyűrűről, így jogos kételyek merülhetnek fel azzal kapcsolatban, hogy Ottoline tulajdonába valóban egy Beaufort-családhoz kapcsolható tárgy került.

De ne legyünk ünneprontók, ez a szőrszálhasogatás valójában egyetlen, az ereklyét majd megcsodáló francia vagy külföldi turistát sem fog érdekelni!