Zsidó apja lehetett Joseph Goebbels feleségének

2016.08.22. 09:12

 Zsidó apja lehetett Joseph Goebbels náci propagandaminiszter feleségének, akit árja mintaanyaként mutatott be a német nemzetiszocialista rendszer médiája – írta hétvégi számában a Bild című német lap egy új levéltári forrásra hivatkozva.

A lap szerint a berlini tartományi levéltárban rábukkantak Richard Friedländer zsidó üzletember lakcímbejelentő lapjára, amelyen a többi között az áll, hogy van egy vér szerinti lánya, méghozzá „Magdalena, született 1901. november 11-én, vallása: katolikus" – írja az MTI.

Magdalena a későbbi Magda Goebbels lehet, akiről eddig a születési bizonyítványa alapján azt lehetett tudni, hogy házasságon kívüliként született a Friedländer-féle lakcímbejelentő lapon jelzett napon, és élete első éveiben a nevelőapja Oskar Ritschel, édesanyja élettársa volt. Az édesapa neve nem szerepel a születési bizonyítványon.

Az édesanya - Auguste - és Oskar Ritschel kapcsolata csak néhány évig tartott. Aztán Auguste 1908-ban összeházasodott Richard Friedländerrel. Azt nem tudni, hogy mióta ismerték egymást. Az új levéltári forrás szerint meglehet, hogy házasságuk előtt legkevesebb hét évvel is volt már kapcsolatuk, és ebből született a későbbi Magda Goebbels.

Az biztos, hogy Joseph Goebbels 1934-ben egy naplóbejegyzésében azt írta: „szörnyű dolgot tudtam meg Magdától”, amelynek következtében lélekben, „belül elváltunk" - mondta a Bildnek Oliver Hilmes történész, a korszak kutatója, rámutatva, hogy Joseph Goebbels előző kapcsolata a „faji kérdés" miatt ment tönkre.

A harmadik birodalom főpropagandistája által irányított német sajtó Magda Goebbelst rendszerint a férje és hat szőke kisgyermekük társaságában jelenítette meg, azt sugallva, hogy Goebbelsék az „árja mintacsalád". A propagandaminiszter és felesége 1945 május. 1-jén, Berlin szovjet ostroma közben megölték valamennyi gyermeküket, majd öngyilkosságot követtek el.  • Hírek
  • Hírek