Jenő
-2 °C
6 °C

Máglyahalál elől menekült száműzetésbe Dante

2016.09.14. 07:07

„A világirodalom legnagyobb költeményének” szerzője – Babits tartotta annak az Isteni színjátékot – azt gondolta, hogy „az emberélet útján felén” fogott hozzá a Pokol megírásához, de a sors rövidebbre szabta az életét: a remélt 70 helyett csak 56 évet élt meg.

Firenzében született 1265 májusában, mindkét ágon igen előkelő itáliai családban. Egyik ágon ősei a Frangipani nemzetség utódai – rangos római patrícius família – voltak, egy másik ág az ugyancsak tekintélyes ferrarai Alighieriekkel gazdagította a családfát. Jóllehet a nemzetség női ágon került házasságba a költő apai ükapjával, a második keresztes hadjáratban halálát nyert ős a ferrarai felmenők iránti tiszteletből az Alighieri nevet vette fel. Így lett a költő családneve Alighieri, keresztneve pedig Durante, és ennek becézett alakja a Dante.

A család a pápaság és a Német-római Császárság közötti hosszú invesztitúraharcban a guelfek, azaz a pápapártiak oldalán álltak, szemben a császárokat támogató ghibellinekkel. Maga Dante is fegyvert ragadott huszonnégy évesen, az ifjú lovas a campaldinói csatában ott volt az arezzói ghibellineket legyűrő firenzeiek között.

Száműzetésben

A firenzei közjó érdekében is szerepet vállaló Dante nem kerülhette el a kiélezett, szó szerint vérre menő politikai küzdelmeket. A guelfek két ágra szakadtak, a mai kifejezéssel élve ortodox, szélsőségesen pápapárti fekete guelfekre és a mérsékeltebb, a ghibellinekkel is párbeszédet folytató fehér guelfekre – közéjük tartozott Dante is, aki messze túlzottnak vélte a pápák világi szerepvállalását. Dante közvetíteni próbált a két guelf tábor között. Amíg a pápánál járt küldöttségben, Firenzében a hatalmat a feketék szerezték meg, s bosszúhadjáratot indítottak a fehérek ellen.

Dantét 5 ezer forint pénzbírságra és két év száműzetésre ítélték, javait pedig elkobozták, majd a verdiktet – minthogy Dante nem jelent meg a bíróság előtt – 1302-ben máglyahalálra változtatták. Menekülnie kellett, és soha többé nem sikerült visszatérnie szülőföldjére és imádott városába. Ravennában halt meg 1321. szeptember 14-én, öt év híján 700 évvel ezelőtt; még az a vágya sem teljesült, hogy Firenzében temessék el. Ugyan a Santa Croce templomban síremléke van, de Ravenna következetesen visszautasította hamvai kiadását.

Szilárdka és Böhöm Gyuri

Érdekesség, hogy a világ egyik leghíresebb költője elsősorban keresztnevével, sőt annak becézett változatával vonult be az irodalomtörténetbe, Danteként – magyarul Szilárdkaként – ismerjük. A családnév elhagyása vagy mellőzése igen gyakori volt a középkori és kora újkori Itáliában. Michelangelót vagy Raffaellót szinte csak a keresztnevükön említik – ezért is bizonytalaníthatják el egy pillanatra a turistákat azok a mai olasz utcanév táblák, amelyeken azt látjuk, M. Bounarroti vagy R. Santi –, de ők még jól jártak azokkal a művészekkel szemben, akiket a művészettörténészek kivételével mindenki csak gúnynevükön ismer.

A légiesen könnyű, nádszál karcsú gráciákat vásznakra varázsló Botticelli vastag derekú, tömzsi férfiú lehetett, neve ugyanis Hordócská t jelent (eredeti neve Alessandro di Mariano di Vanni Filipepi). A Giorgio da Castelfranco nevű festő nagydarab ember volt, ezért kaphatta a Böhöm Gyuri, azaz Giorgone nevet. Antonio Allegri neve sem mond sokat, őt szülővárosáról, Corregióról ismerjük.   De a kortársak a művészek közül talán a legmostohábban talán a sienai festészet legnagyobbikával, Giovanni Antonio Bazzival bántak: ő szexuális hajlamai miatt Il Sodoma néven lett világhírű.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?