Árpád
-2 °C
3 °C

Ami még a rabszolgaságnál is rosszabb volt

2016.10.01. 15:42

Nincs tudomásunk arról, hogy az újkorban bárki is rabszolgának adta el magát a Brit-szigeteken, noha sokan gondolhatták úgy, hogy habozás nélkül megtennék. Létezett viszont az „indentured labour” rendszere, amelyet talán szerződéses munkának fordíthatnánk. A 17–18. században széles körben alkalmazott megoldás célja az volt, hogy munkaerőt biztosítson a munkás kezekben hiányt szenvedő amerikai és karib-tengeri gyarmatoknak. Később hasonló rendszert használtak Ausztráliában és brit-indiai munkásokkal Kelet-Afrikában is.

A rendszer alapja egy szerződés volt, amelyben a jelentkező egy meghatározott időre (általában négy vagy hat évre) munkát vállalt, cserébe azért, hogy elszállítják a tengeren túlra, ott kosztot és kvártélyt kap, majd a szerződés lejártakor „szabadságos juttatásokat” (pénzt, földet, ruházatot, szerszámokat vagy ezek valamilyen kombinációját) utalnak ki neki.

A rendszernek köszönhetően a gyarmatok gyorsan tehettek szert megfelelő munkaerőre, az anyaország szegényebb rétegeinek tagjai pedig jegyet válthattak egy – remélhetőleg – szebb jövőre. A becslések szerint az amerikai brit gyarmatokra az 1630-as évektől az 1770-es évekig érkező fehérbőrű bevándorlók több mint fele ilyen szerződéses munkás volt. Férfiak mellett számos nő is kivándorolt ily módon, mivel rájuk is nagy volt a kereslet, elsősorban cselédként.

Szigorú szankciók

Sokak számára ez a rendszer valóban egy könnyebb és gazdagabb életet hozott, de sok lehetőség volt a visszaélésekre, és ilyenek bizony elő is fordultak. Már eleve volt olyan, aki nem önként és dalolva írta alá a szerződést, sokakat elraboltak, majd a nyílt óceánon bukdácsoló hajó fedélzetén választhattak a hullámok vagy a szignó között, másokat börtönökből vittek a világ másik felére. A toborzók sokszor túl szépen festették le a jelentkezőkre váró körülményeket, akik aztán a megváltoztathatatlan helyzetben kellett szembesüljenek a kiábrándító valósággal.

A munkásokat foglalkoztatók sem bántak velük kesztyűs kézzel, a legapróbb kihágásokat is a szerződés időtartamának meghosszabbításával büntették, ez volt a sorsa azoknak a nőknek is, akik teherbe estek szolgálatuk ideje alatt. Sok szerződéses munkás alig kapott enni és rengeteget dolgoztatták, a legrosszabb helyeken körülményeik nem sokban különböztek a rabszolgákétól.

Sőt sok történész egyenesen azt állítja, a fekete rabszolgákkal gyakran jobban is bántak uraik, mint az ilyen szerződéses munkásokkal, mivel az előbbiek értékes vagyontárgynak számítottak, míg utóbbiakból szerződésük lejárta előtt kellett minél több hasznot kifacsarni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?