Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Csapataink harcban állnak!

2016.11.04. 10:42
Miközben az aznap reggel megjelenő újságok még az élet normalizálódásáról szóló hírekkel voltak tele (újra kinyitnak a vendéglátóipari egységek és a mozik, elkezdődik ismét a tanítás), hajnalban megkezdődött a szovjet bevonulás. "Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van." Nagy Imre drámai bejelentése és hírek 1956. november 4-én.

A szovjet támadás bejelentése a rádióban Nagy Imre miniszterelnöktől:

"Csapataink harcban állnak!" A Szabad Európa Rádió november 4-ei adása, benne Nagy Imre drámai bejelentése a szovjet támadásról

00:00:00 / 00:00:00

A SZER adásának leiratához katt a nyílra.

Itt a Szabad Európa Rádiója, a Szabad Magyarország Hangja!

Figyelem, figyelem!

Kedves hallgatóink! Minthogy több szabad magyar rádióállomás elhallgatott hullámhosszaikon továbbítjuk a ma reggeli közleményeket és felhívásokat. Figyelem! A Szabad Kossuth Rádió ma reggel 5 óra 20 perckor a következőket közvetítette:

Kedves Hallgatóink! Nagy Imre a Minisztertanács elnöke szól a magyar néphez.

"Itt Nagy Imre beszél a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével."

Kedves hallgatóink! A Szabad Magyarország Hangja a hazai szabad rádióállomások elhallgatása miatt továbbította Nagy Imre miniszterelnök felhívását a magyar néphez. A Szabad Kossuth Rádió ma reggel 5 óra 56 perckor a következő közleményt olvasta be:

Szignál

Nagy Imre e nemzeti kormány miniszterelnöke felhívja Maléter Pál honvédelmi minisztert, Kovács István vezérkari főnököt, továbbá a katonai küldöttség többi tárgyalásra indult tagjait, akik tegnap este 10 órára mentek ki a szovjet hadsereg-parancsnokság színhelyére, és eddig még nem tértek vissza, hogy haladéktalanul jöjjenek, vegyék át hivatalaik vezetését."

Kedves Hallgatóink! Közvetítettük a Kossuth Rádióban ma reggel 5 óra 56 perckor beolvasott közleményt. Itt a Szabad Európa Rádiója, a Szabad Magyarország Hangja.

Kedves Hallgatóink, most felolvassuk a dunapentelei szabad rádióállomáson ma reggel 8 óra 30 perckor beolvasott közleményt. A közlemény így szól:

Itt a dunapentelei Nemzeti Bizottság szabad rádiója a 36 méteres rövidhullámon. A hitszegő megszállók megtámadták Budapestet és több más vidéki városunkat. Pécsett, Székesfehérvárott, Dunaföldváron, Veszprémben áll a harc. A magyar honvédek egy emberként állnak ellen a betolakodóknak, és utolsó csepp vérükig kitartanak a magyar forradalom szent ügye mellett. Nemzetünk helyzete tragikus, de nem reménytelen. Légvédelmi tüzérségünket minden vonalon bevetették. A harc a betolakodottak ellen mindenütt áll. Magyarok! Ne hagyjátok, hogy az orosz csapatok drága hazánkban mészároljanak! Vonuljatok fegyverbe, és álljatok egy emberként a haza védelmének szent ügye mellé, míg áll a harc, de győzni kell, mert ezt követeli minden becsületes magyar hazafi. Dunapentele helyőrsége az utolsó emberig kitart. Halál a szovjet megszállókra!

Kedves hallgatóink, a Szabad Magyarország Hangja fölolvasta a dunapentelei Nemzeti Bizottság szabad rádiója által a 36 méteres rövidhullámon közvetített felhívást. Folytatjuk a felhívás szövegét: A Dunapentelei Forradalmi Katonai Tanács felhívja Dunapentele dolgozóit, hogy aki megfigyelő szolgálatot kívánnak teljesíteni, azonnal jelentkezzenek a dunapentelei volt tanácsháza előtt. Megismétlem: a dunapentelei Forradalmi Katonai Tanács felhívja Dunapentele dolgozóit, hogy aki megfigyelő szolgálatot kíván teljesíteni, azonnal jelentkezzék a dunapentelei volt tanácsháza előtt. A felhívás így folytatódik: akik lövegkezeléshez értenek, azonnal jöjjenek a Bartók Béla Kultúrházba! Akik lövegkezeléshez értenek, azonnal jöjjenek a Bartók Béla Kultúrházba! Orvosok, ápolók, elsősegélynyújtó személyzet! A kórházak minden dolgozója, azonnal menjen szolgálati helyére a kórházba! Azok a katonák és polgári személyek, akik lövegkezeléshez értenek, azonnal jöjjenek a Bartók Béla Kultúrházba!

Kedves hallgatóink, a Szabad Magyarország Hangja továbbítja a dunapentelei Nemzeti Bizottság szabad rádiója által kiadott közleményt. Folytatjuk: a dunapentelei Forradalmi Katonai Bizottság parancsolja, hogy a város lakosságának felesleges csoportosulásait azonnal oszlassák fel! A 18 éven aluliak és a 61 éven felüliek azonnal menjenek haza! Megismételjük a dunapentelei Forradalmi Katonai Bizottság parancsát. A lakosságnak felesleges csoportosulásait azonnal oszlassák fel! A 18 éven aluliak és a 61 éven felüliek azonnal menjenek haza! Figyelem, figyelem! A dunapentelei Nemzeti Bizottság felhívása a motorszerelőkhöz: A Vegyipari Vállalat, Óváros, Magyar utca 51. számú műhelyébe azonnal jöjjenek azok a motorszerelők, akik a 120-250 köbcentiméteres motorokhoz értenek, hogy a Nemzeti Bizottság és a Forradalmi Katonai Tanács részére javításokat végezzenek! Alkatrész elegendő mennyiségben áll rendelkezésre. Figyelem, figyelem! A Szabad Magyarország Hangja megismétli a dunapentelei Nemzeti Bizottság felhívását a motorszerelőkhöz: A Vegyipari Vállalat, Óváros, Magyar utca 51. számú műhelyébe azonnal jöjjenek azok a motorszerelők, akik a 120-250 köbcentiméteres motorokhoz értenek, hogy a Nemzeti Bizottság és a Forradalmi Tanács részére javításokat végezzenek! Alkatrész elegendő mennyiségben áll rendelkezésre.

Kedves Hallgatóink, a Szabad Európa Rádiója továbbította a dunapentelei Nemzeti Bizottság szabad rádióján kiadott felhívását. Folytatjuk a felhívást: A Forradalmi Katonai Tanács megparancsolja Dunapentele minden gépkocsivezetőjének, hogy gépkocsijukat azonnal hozzák ki, és jelentkezzenek velük szolgálati helyükön! A dunapentelei Katonai Tanács megparancsolja a város minden gépkocsivezetőjének, hogy gépkocsijukat azonnal hozzák ki, és jelentkezzenek velük szolgálati helyükön! Kedves hallgatóink! A Szabad Magyarország Hangja több hazai szabad rádióállomás elhallgatása miatt ismertette Nagy Imre miniszterelnök felhívását a magyar néphez a budapesti Szabad Kossuth Rádió közleményét ma reggel 5 óra 56 perckor, valamint a dunapentelei Nemzeti Bizottság szabad rádiójának felhívását.

Itt a Szabad Európa Rádiója, a Szabad Magyarország Hangja!

A Népszabadság november 4-ei híreiből:

Megalakult az új kormány

A Népköztársaság Elnöki Tanácsa a nemzeti kormány kiegészítése és megerősítése érdekében Kéthly Annát államminiszterré, Kelemen Gyulát államminiszterré, Fischer Józsefet államminiszterré, B. Szabó Istvánt államminiszterré, Bibó Istvánt államminiszterré, Farkas Ferencet államminiszterré, Maléter Pált honvédelmi miniszterré megválasztja.

Összeült a magyar és a szovjet hadsereg parancsnokságának közös bizottsága

A magyar és a szovjet hadsereg parancsnokságának közös bizottsága ma délben összeült és mindkét fél kifejtette a szovjet csapatok kivonásának technikai kérdéseire vonatkozó álláspontját. A közös bizottság megegyezett, hogy a kölcsönösen kifejtetteket tanulmányozzák és este 10 órakor újból összeülnek. Addig is a szovjet delegáció ígéretet tett, hogy több szovjet csapatszállitó-szerelvény a magyar határon nem érkezik be.

A kormány felhívása a volt ÁVH-sokhoz

A Magyar Népköztársaság kormánya felhívja a volt Államvédelmi Hatóság és a volt belügyi államvédelmi szervek beosztottjait, hogy saját érdekükben haladéktalanul jelentkezzenek V. kerület, Markó utca 3. szám alatt, ahol felülvizsgáló bizottság elé kerülnek. Azokat, akiket felelősség nem terhel, ügyük kivizsgálása után hazaengedik. A felelős személyeket a független bíróság törvényes úton fogja felelősségre vonni.

Sorra nyitnak a budapesti vendéglátóipari üzemek

Egymás után nyitnak az éttermek, eszpresszók, kivéve az italboltokat, amelyeket változatlanul zárva tartanak. Súlyos károk érték a IX. kerületben, valamint a VII. kerület egyes részein működő vendéglátóipari üzemegységeket, a IX. kerületben jelenleg csak három van nyitva. Zárva tartanak a külső kerületekben a vendéglők, eszpresszók is, mert a távolság miatt dolgozóik még nem tudják megközelíteni munkahelyüket. Ugyanakkor a XIII. kerületben például minden üzem működik — kivéve az italboltokat.

Rövidesen megnyílnak a mozik is

A harcok napjaiban a budapesti filmszínházakat is érték károsodások, 5—6 mozi nagyobb helyreállításra szorul. Most állapítják meg a károkat. Felülvizsgálják a raktáron levő filmeket, hogy megállapítsák, melyek alkalmasak vetítésre.

Képernyőfotó 2016-10-29 - 15.26.27.png
Fotó: Arcanum

Bécsi aggodalmak a magyarországi helyzet miatt

Az egész szombat reggeli bécsi sajtó tükrözi az osztrák főváros aggodalmát a legújabb magyarországi fejlemények miatt. Az aggodalmat még fokozza az, hogy az osztrák— magyar határt váratlanul elárasztották a szovjet páncélosok. A független Die Presse közli budapesti tudósítójának sürgönyét, amely szerint a magyar fővárosból elszállították az összes orosz polgári tisztviselőket és családtagjaikat. A nyugati követségek szintén előkészítik alkalmazottaik és azok családtagjainak elszállítását. Több gépkocsi, amelyeken angol, amerikai és francia diplomaták családtagjai foglaltak helyet,hogy Ausztriába utazzanak, néhány kilométerre a magyar—osztrák határtól kénytelen volt visszafordulni, mert egy szovjet tiszt közölte velük, hogy „a határ le van zárva”.

Fasiszták ellen vezényelték ki őket

– mondják az újonnan érkezett szovjet tisztek

Tóth alezredes, a Békés megyei forradalmi tanács tagja, szombaton reggel a környékbeli szovjet csapatmozdulatokról tett jelentést. Békéscsaba és Szarvas közelében egy-egy szovjet gépesített ezred állomásozik. Parlamenterek útján érintkezésbe léptek velük és a szovjet parancsnokot felkérték, hogy kerüljék el a lakóterületeket, mert a nép nagyon nyugtalankodik jelenlétük miatt. A szovjet parancsnok elmondotta:

Őket azzal az utasítással küldték, hogy fasiszták ellen kell harcolniuk, olyanok ellen, akik vissza akarják állítani a fasiszta rendszert.

Tovább a Népszabadság 1956. november negyedikei, a szovjet bevonulás napján megjelenő számára.

'56 anno: Szabad Európa Rádió és sajtószemle az Indexen

Október 23-tól november 4-ig minden nap meghallgathatja és elolvashatja az Indexen, hogy mik voltak a hírek, mit mondott, hogy lelkesedett és latolgatott a magyar nyelvű sajtó a forradalom napjaiban 1956-ban. A Szabad Európa Rádió adásai az OSZK Történeti Interjúk Tára és a magyaroktober.hu oldal jóvoltából, a Népszabadság és a Népszava az Arcanumnak köszönhetően került fel hozzánk.

oszk logo
logo-adt-big.png


  • Eladnék
  • Hírek