Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Fémtolvajok hordhatták szét hadihajók roncsait a tengerfenékről

2016.11.17. 00:58

Szinte teljesen felszívódott három-három második világháborús holland és brit hadihajó, valamint egy amerikai tengeralattjáró roncsa a Jáva-tenger fenekéről, írta meg a BBC és a Guardian.

Az Indonézia, Szingapúr és Malajzia körüli tengeren több száz hadihajót és tengeralattjárót süllyesztettek el az 1942 februárjában vívott Jáva-tengeri csatában a japán császári haditengerészet és az amerikai, holland, brit és ausztrál hajók közötti összecsapásban. Több mint két ezren haltak meg az ütközetben.

A csata 75. évfordulójára készülve akartak tenger alatti felvételeket készíteni, akkor fedezték fel a holland hajóroncsok eltűnését. Két hajó teljesen eltűnt, egy harmadiknak pedig már csak részei maradtak meg.

A holland védelmi tárca közleményében azt írta, hogy vizsgálják a hajók rejtélyes eltűnését. "Egy hadisír megszentségtelenítése súlyos bűncselekmény" - írták közleményükben.

A Guardian szerint 3D-s felvételeken csak hatalmas lyuk tátongott a tengerfenéken azokon a pontokon, ahol az HMS Exeter, az HMS Encounter és az amerikai tengeralattjáró roncsainak is lenniük kellett volna. Az HMS Electra egyes részei még látszottak.

A hollandok és a britek is vizsgálatot indítottak az ügyben, felvették a kapcsolatot az indonéz hatóságokkal. A brit védelmi minisztérium azt kérte, hogy hozzák meg a szükséges intézkedéseket a hasonló esetek megelőzésére.

A fémtolvajok rendszeresen rájárnak az acél, az alumínium és a réz miatt a roncsokra. Azonban ezek a hajók az indonéz partoktól 100 km-re, 70 méter mélyen feküdtek. A szakemberek szerint a kiemelésükhöz hatalmas darukra lenne szükség, ezért is állnak értetlenül a hajók felszívódása előtt.