Tibor
2 °C
8 °C

Gondolkodó figurát találtak egy izraeli agyagvázán

2016.11.23. 17:28

Egy 3800 éves, ősi agyagkorsót tártak fel Tel-Aviv környékén izraeli régészek és középiskolások. Az edény nyaka egy gondolkodó pózban ülő ember szobrát formázza, írja az MTI. 

Az izraeli régészeti hatóság szerdai közleménye szerint a középső bronzkorból származó szoborra Jehudban, Tel-Aviv egy külvárosában bukkantak rá ásatások közben. A munkálatokban a szakembereken kívül középiskolások is részt vettek.

Először a korsó készülhetett el, ezt követően adták hozzá a behajlított lábbal, fejét egyik tenyerébe támasztva ülő ember szobrát. Gilad Itach, az ásatás vezetője szerint a korabeli fazekasságra jellemző a kancsó, ám a szoborral együtt már egészen rendkívüli leletnek számít.

A 18 centiméter magas szobor egy gondolkodó ember benyomását kelti. A régész hozzáfűzte, hogy egyéb edényeket és fémtárgyakat is találtak, előkerült egy fejsze feje, és birkacsontokat, illetve feltehetőleg egy szamár csontjait is kiásták. Mindez arra utal, hogy a tárgyak temetési ajándékok lehettek, valószínűleg az ősi közösség egy fontos tagjának szánták. Ilyen gazdag temetési gyűjteményt, amely még egy ennyire különleges agyagedényt is tartalmazott volna, Itach szerint még nem találtak Izraelben.