Jó, háromezer éve volt, de hány órakor?

2017.01.17. 12:44

Egy izraeli tudóscsoport korszerű csillagászati eszközökkel napra, sőt percre pontosan meghatározta egy háromezer évvel ezelőtti csata dátumát – írja az MTI.

A Bibliában, Józsué könyvében az áll, hogy a héber törzsek egyik legfontosabb csatájánál a Nap segítette győzelemre a honfoglaló zsidó törzseket. A történet szerint a zsidókat vezető Józsué védelmet ígért Gibeon lakóinak, és serege élén legyőzte öt, ellene szövetkező király közös seregét.

Józsué könyve egy csillagászati jelenséget ír le a csata idején:

Akkor szóla Józsué az Úrnak azon a napon, a melyen odavetette az Úr az Emoreust Izráel fiai elé; ezt mondotta vala pedig Izráel szemei előtt: Állj meg nap, Gibeonban, és hold az Ajalon völgyében! És megálla a nap, és vesztegle a hold is, a míg bosszút álla a nép az ő ellenségein. (Józsué könyve 12-13.)

Az ókorban csodának tekintették a jelenséget; úgy vélték, a győztes hadvezér, Józsué Ben Nun felszólítására megállt a Nap, és így került a Hold takarásába az égen.

A Beér-Seva-i Ben Gurion Egyetem szakemberei – régészek és fizikusok – arra jutottak, hogy a Nap és a Hold együttes említésével, egy egyéb helyeken ritkán szereplő héber szó segítségével egy korabeli napfogyatkozást ír le a szöveg. Így már megállapíthatták, hogy

a sorsdöntő összecsapásra időszámításunk előtt 1207. október 30-án, 
délután 4 óra 28 perckor került sor.

A környéken akkor teljes napfogyatkozás volt, ami 5 perc 15 másodpercig tartott. Ekkor csaphattak össze a hadseregek.

A kutatócsoport egyik tagja, Hezi Jichák 2006-ban jelen volt a Kappadókiában, Törökországban megfigyelhető napfogyatkozáson, és ez adta az ötletet: úgy vélte, hogy egy ennyire nagy erejű jelenséget minden bizonnyal megörökítettek az akkoriban élő emberek a Bibliában is. 

A kutatók a NASA eszközeit használták a napfogyatkozás pontos időpontjának kiszámításához. A munkájukat megkönnyítette, hogy időszámításunk előtt 1500 és 1000 között csak egyetlen csillagászati jelenség történt azon a vidéken, ami egybevágna a Biblia szövegével. Az új eszközökkel az összecsapás pontos helyét is meghatározhatták.

A Biblia szerint az ütközetben az égből hulló hatalmas kövek is sokakat megöltek, és megfutamodásra késztették az ellenséget, de erre jelenségre nem találtak magyarázatot.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM