Árpád
-2 °C
4 °C

Négyszáz éves hadihajót találtak Svédországnál

2017.02.02. 13:27

Háromszáz éve eltűnt hadihajót fedezett fel Svédország déli partjainál egy víz alatti kutatóexpedíció – írja az MTI.

1485959847 Blekinge-Ship-Two
Fotó: Jim Hansson/Sjöhistoriska Museet

A régészeti felfedezésről beszámoló svéd tévé szerint a Blekinge hadihajó volt az első, amely 1682-ben kihajózott a Svédország déli részén fekvő Karlskrona haditengerészeti támaszpontról, így kezdődött a kikötő híres hajóépítő műhelyének története.

A Blekinge 70 ágyújával és 450 fős legénységével Koppenhágát ostromolta, hogy 1700-ban XII. Károly svéd király partra tudjon szállni Dániában. A hajó sorsa viszont később feledésbe merült. Tavaly Blekinge megye olyan régi térképekhez jutott Karlskonáról, amelyek jól kivehetően jelezték a hajó helyét. A víz alatti expedíciók megerősítették, hogy a jelölt helyen valóban fekszik egy elsüllyedt hajó, mélyen a tengerfenék üledékébe ágyazódva.

1485959830 SOLEN-SHIP
Fotó: Jim Hansson/Sjöhistoriska Museet

Az eddig talált bizonyítékok arra utalnak, hogy a Blekinge hadihajót találták meg, amelyet valószínűleg szándékosan süllyesztettek el annak idején stratégiai célból. A roncsot nem akarják kiemelni. "Nem tudjuk pontosan, mennyi maradt meg a hajóból, de egy elmélet szerint az egyik fedélzet érintetlen" – mondta el Petra Strakendal tengerbiológus a svéd csatornának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?