Albin
0 °C
11 °C

Négyszáz éves hadihajót találtak Svédországnál

2017.02.02. 13:27

Háromszáz éve eltűnt hadihajót fedezett fel Svédország déli partjainál egy víz alatti kutatóexpedíció – írja az MTI.

1485959847 Blekinge-Ship-Two
Fotó: Jim Hansson/Sjöhistoriska Museet

A régészeti felfedezésről beszámoló svéd tévé szerint a Blekinge hadihajó volt az első, amely 1682-ben kihajózott a Svédország déli részén fekvő Karlskrona haditengerészeti támaszpontról, így kezdődött a kikötő híres hajóépítő műhelyének története.

A Blekinge 70 ágyújával és 450 fős legénységével Koppenhágát ostromolta, hogy 1700-ban XII. Károly svéd király partra tudjon szállni Dániában. A hajó sorsa viszont később feledésbe merült. Tavaly Blekinge megye olyan régi térképekhez jutott Karlskonáról, amelyek jól kivehetően jelezték a hajó helyét. A víz alatti expedíciók megerősítették, hogy a jelölt helyen valóban fekszik egy elsüllyedt hajó, mélyen a tengerfenék üledékébe ágyazódva.

1485959830 SOLEN-SHIP
Fotó: Jim Hansson/Sjöhistoriska Museet

Az eddig talált bizonyítékok arra utalnak, hogy a Blekinge hadihajót találták meg, amelyet valószínűleg szándékosan süllyesztettek el annak idején stratégiai célból. A roncsot nem akarják kiemelni. "Nem tudjuk pontosan, mennyi maradt meg a hajóból, de egy elmélet szerint az egyik fedélzet érintetlen" – mondta el Petra Strakendal tengerbiológus a svéd csatornának.