Benedek
-4 °C
5 °C

Caligula harmadik hajóját keresik az olaszországi Nemi-tóban

2017.04.06. 09:07

Szerdán megkezdték Caligula római császár (12-41) feltételezett harmadik hajójának keresését a Rómától 30 kilométerre fekvő Nemi-tóban – írja az MTI. Az 1930-as években megtalálták a császár két úszó palotáját, de azok egy rejtélyes tűzvészben megsemmisültek. 

A régészek feltételezik, hogy a tó fenekén kell lennie egy Caligula által építtetett harmadik hajónak is. A hajót hanglokátorokkal keresik a csendőrség és a parti őrség búvárjai. A keresőakció Lazio tartomány műemlékvédelmi hivatalának irányításával indult. 

Nem tudni, hogy a hajókat rögtön Caligula hatalmának megdöntésekor, vagy később süllyesztették-e el. Az antik források erről nem írnaksemmit. Annyit tudni, hogy az úszó palotaként emlegetett járművek az I. században süllyedtek el. 1930-ban a tavat lecsapolták; akkor emelték ki a tó iszapjából a jó állapotban fennmaradt két roncsot, amiket egy külön e célra emelt múzeumi csarnokban helyeztek el.

A kis tó méreteihez képest Caligula hajói gigantikusnak számítottak. Az egyik hajó 73 méter hosszú és 24 méter széles, a másik 71 méter hosszú és 20 méter széles volt. A hajók alig tudtak mozogni a kis tavon. Az egyiken Diana istennőnek emeltek templomot aranyozott bronztéglákból, márványoszlopokkal, mozaikpadlóval. A másik hajón valóságos palotát építettek, amiben melegvízvezeték-rendszer biztosította a forró vizet Caligulának és udvaroncainak. 

A Nemi-tó hajói 1944-ben tisztázatlan körülmények között elpusztultak egy tűzvészben. A második világháború után a hajók makettjeivel kellett beérni. A régészek a XVI. századi kéziratok alapján arra következtetnek, hogy lehet egy harmadik, Caligulának épített hajó is a tó fenekén.