Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Páratlan náci kincs került elő Argentínában

2017.06.21. 09:34

Feltehetőleg eredeti náci, legalább részben Hitler személyéhez köthető emléktárgyakra bukkantak a hatóságok egy Buenos Aireshez közeli ház titkos helyiségében. A Hitlert ábrázoló domborművet, horogkereszttel ellátott elegáns dobozokban őrzött nagyítókat és a fejméret mérésére szolgáló hátborzongató orvosi eszközt is magába foglaló gyűjtemény a legnagyobb ilyen típusú kollekció, amelyet a dél-amerikai országban valaha találtak – írja az MTI.

A hatóságok Beccar elővárosban, egy gyűjtő otthonában találtak rá a közel 75 tárgyra, amelyről úgy vélik, hogy Németországban élő magas rangú nácik tulajdonát képezte a második világháború idején. Patricia Bullrich argentin közbiztonsági miniszter szerint a tárgyak egy részéhez régi fényképek is tartoznak: "Az ilyen tárgyak értékesítésének egyik hatékony módja, ha megmutatják, hogy valóban részesei voltak a horrornak, hogy maga a Führer használta őket."

A képek egy részén pedig tényleg maga Hitler látható a tárgyakkal.

2017-06-20T201833Z 461102904 RC116D544040 RTRMADP 3 ARGENTINA-NA
Fotó: Handout / Reuters

Bullrich szerint a hatóságok többek között játékokat – ezt gyerekek náci szellemben nevelésére használhatták –, egy horogkeresztet tartó hatalmas birodalmisas-szobrot, egy homokórát és egy gyerek szájharmonika-készletet is találtak. A rendőrség szerint a gyűjtemény történelmi jelentőségéről leginkább árulkodó tárgyak egyike egy fotónegatív, amelyen Hitler látható egy ahhoz hasonló nagyítóüveggel a kezében, amelyet a lefoglalt dobozokban találtak.

"Történészeket is megkérdeztünk, és azt a választ kaptuk, hogy ez bizony az a nagyító, amelyet Hitler használt" – mondta Nestor Roncaglia, az argentin szövetségi rendőrség vezetője, aki hozzátette, hogy nemzetközi szakértők bevonásával folytatják a nyomozást.

A gyűjtemény felfedezéséhez vezető nyomozás azután kezdődött, hogy a hatóságok kétes eredetű műtárgyakat találtak egy Buenos Aires északi részén lévő galériában. Az Interpol emberei követni kezdték a gyűjtőt, aki jelenleg is szabadlábon van, de vizsgálat folyik ellene, majd június 8-án házkutatást tartottak nála. A razzia során egy hatalmas könyvállvány keltette fel az ügynökök figyelmét, a bútort elhúzva pedig rátaláltak a náci relikviákkal teli titkos szobára.

A rendőrség és az argentínai zsidó közösség tagjai szerint a tárgyakat egy vagy több magas rangú náci hozta a dél-amerikai országba a második világháború után, amikor Argentína a szökésben lévő háborús bűnösök, köztük a legismertebbek egy részének is menedékévé vált.