Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maja uralkodó sírját tárták fel

2017.09.18. 14:50

A maja civilizáció egyik uralkodóját rejtő sírhelyet tártak fel az észak-guatemalai El Perú (Waka) maja ásatási helyszínen – írja az MTI.

Az előzetes kormeghatározás szerint a nyáron feltárt sír nagyjából az időszámításunk szerinti 300-350 közti korból származik, ami azt jelenti, hogy ez az ország északnyugati részén fekvő Petén megyében valaha felfedezett legrégebbi királyi sírhely. Az eddigi feltárásokon összesen hat, az V-VII. századból származó uralkodói sírt tártak fel, bennük áldozati ajándékokkal.

David Freidel, a St. Louis-i Washington Egyetem antropológiaprofesszora elmondta, hogy a klasszikus maja civilizáció idején hatalmas tisztelet övezte az elhunyt uralkodókat, akiket élő lelkekként kezeltek. Freidel 2003 óta folytat feltárási munkálatokat a helyszínen guatemalai és külföldi kollégáival.

A Tikal romvárosához közeli El Perú jelentős kereskedelmi útvonalakat tartott ellenőrzés alatt a maja civilizáció klasszikus időszakában. A Burial 80 elnevezésű sírhely az egyik legkorábbi ismert maja dinasztia, a Wak (maja nyelven százlábú) uralkodásának korai éveiből származhat.

A megtalált tárgyakon nem szerepel a sír tulajdonosának a neve, de a kutatók úgy vélik, a Wak dinasztia egyik uralkodójának, a IV. század elején élt Te' Chan Ahk királynak a maradványai kerültek elő. A szakértők találtak egy jádeköves maszkot a király arcképével, valamint a kukoricaisten egyik jellemző kiegészítőjével díszítve.

A sírban egyebek között agyagtárgyakat, jádedíszeket és egy faragott krokodilmedált találtak. Az uralkodó maradványait és néhány kiegészítőt, köztük a maszkot élénk pirosra festették. A sírt 600 után legalább egyszer felnyithatták; akkor festhették be a csontokat.