Megoldódni látszik a légi katasztrófában elhunyt ENSZ-főtitkár rejtélye

2017.09.26. 18:17 Módosítva: 2017.09.26. 19:19

Új vizsgálatot indított az ENSZ a szervezet korábbi főtitkárának, az 1961-ben rejtélyes körülmények között elhunyt Dag Hammarskjöldnek halála miatt, írja a GuardianAz új nyomozást a jelenlegi főtitkár, Antónia Guterres rendelte el, hogy pontot tegyen a félévszázados rejtély végére.

Dag Hammarskjöld a második világháború utáni időszak egyik legnagyobb hatású diplomatája volt, sok konfliktust vállaló, határozott fellépésű hivatalt vezetett, ezért a rejtélyes halála után sok összeesküvés-elmélet kezdett terjedni, főleg arról, hogy merénylet történt, valamelyik nagyhatalom intézte el az Afrikán átrepülő diplomatát.

Az új kutatás nem oldja fel teljesen a rejtélyt, de úgy tűnik, az összeesküvések egy részét megerősítette. Egyértelműen kijelenti a zárójelentés, hogy

több olyan bizonyíték van, amely azt támasztja alá, hogy egy másik gép lőtte le az ENSZ-főtitkár és 15 fős delegációjának a gépét.

Az szinte biztosan kizárható, hogy véletlen baleset történt. (Ennek ellentmondott korábban az is, hogy az akkori technológia által elérhető legbiztonságosabb, legmegbízhatóbb DC-6 típusú repülőn utazott Hammarskjöld.)

A vizsgálat feltárta azt is, hogy a gép lezuhanásakor az angol és az amerikai hatóságok foghattak rádiójeleket Kongó felett, feltehetően a lelőtt gép utolsó helyzetjelentését és esetleges segélykérését is rögzítették. Ha ezeket a felvételeket nyilvánosságra hoznák ezek az országok, akkor kiderülhetne, hogy mi is történt pontosan az ENSZ-főtitkárral.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport