Eleonóra
-1 °C
2 °C

Herélt férfi volt az énekesnőnek hitt múmia

2017.10.03. 22:17

Kiderült a szentpétervári Ermitázs múzeumban őrzött egyik múmiáról, hogy nem énekesnő volt, mint ahogyan korábban vélték, hanem kasztrált férfi. Az ókori Egyiptomban nagyon ritka volt a kasztrálás - közölték kedden szakértők az újabb vizsgálatok után.

„Nagyon meglepett bennünket, hogy a férfit kasztrálták. Ez egyáltalán nem volt bevett szokás Egyiptomban. Ez egyedülálló" – hangsúlyozta Andrej Bolsakov, az Ermitázs keleti főosztályának vezetője.

Az Ermitázsnak 1929 óta van nyolc egyiptomi múmiából álló gyűjteménye, kettőnek a szarkofágja időszámításuk előtt 725-525-ből származik. Az egyikben egy férfi, a fáraó kapuőreinek főnöke, a másikban az eddig az Amon-Ré templom énekesnőjének tartott személy nyugszik.

A múzeum kedden ismertette az időszámításunk előtti első évezredben élő, énekesnőnek hitt múmia komputertomográfiás (CT) vizsgálatának eredményeit. Feltárták, hogy nem nőről volt szó, hanem egy 35 és 40 év közötti, 1 méter 60 centi magas férfiről, akit vagy a halála után, vagy még életében kiheréltek.

„A bepólyált múmiák hasonlítanak egymásra, és gyakran összetévesztik őket" – mondta Bolsakov.

„A férfi ízületi betegségekben szenvedett, de nagyon jó fogai voltak, egyetlen lyukas foga sem volt" – mondta Vjacseszlav Ratnyikov, a vizsgálatban részt vevő orvos.