A CIA előre tudott a Szputnyik fellövéséről

2017.10.05. 15:35

Az amerikai titkosszolgálat tudott a szovjet Szputnyik műhold 60 évvel ezelőtti fellövéséről – derült ki az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) frissen megnyitott aktáiból. A dokumentumokból kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálat, a katonai vezetés és a kormány nemcsak a műhold terveiről tudott, de arról is, hogy 1957 végén akarják pályára állítani.

A Szputnyik volt a világ első műholdja, 1957. október 4-én lőtték fel az űrbe a Szputnyik hordozórakétával Bajkonurból. A fellövése volt az űrkorszak nyitánya, egyben a Kreml nagy hidegháborús fegyverténye. Ugyan az amerikai közvéleményt meglepte, de Dwight D. Eisenhower amerikai elnök sokat tudott a Szputnyik terveiről – írja az MTI.

Kapcsolódó

Hatvan éve vált ikonná az első műhold

A Szputnyik mindenhol ott volt: bélyegen, gyufacímkén, karórán és felhúzható borotván.

A rakétaindítás előtt a CIA két értékelést is kiadott, a korábbi még 1958-ra tette az első műholdat, a második, 1957 márciusában született becslés már lehetségesnek tartotta, hogy még abban az évben fellövik a rakétát.

Allen Dulles, a CIA korabeli igazgatója már a két jelentés előtt írt egy levelet a védelmi minisztériumnak, amelyben az amerikai műholdfejlesztést sürgette:

Tudományos közösségünk és az egész nemzet mérhetetlen tiszteletét vívnánk ki, ha a mi országunk küldhetné az űrbe az első műholdat

– írta levelében, de az elsőség megszerzéséhez végül ez sem volt elég.  • Tippek
  • Árfolyam