Kornélia
1 °C
14 °C

Újabb kincseket találtak a kétezer éves görög hajóroncsnál

2017.10.05. 15:36

Újabb fontos leleteket hoztak felszínre búvárrégészek az ókorban a görög Antiküthéra szigete közelében elsüllyedt hajóroncsból – írja az MTI a görög kulturális minisztérium közleménye alapján.

A kutatók egy bronzszobor karját, szobrok öltözékének töredékeit és összenyomódott fémtárgyakat hoztak fel a víz mélyéről. Előkerült egy nyolc centiméter átmérőjű fémkorong is, amelyről a röntgenvizsgálat után kiderült, hogy egy bika képével díszített dekorációs tárgy lehetett. Mivel négy kis átlyukasztott fémlapocska áll ki belőle, a szakértők szerint ezekkel rögzíthették egy szoborhoz vagy magához a hajótesthez.

A szeptemberi, 16 napos expedíció alatt a régészek bronz- és márványszobrok töredékeit is feltérképeztek a kutatási helyszínen. Ezeket azonban szikladarabok borítják, valószínűleg egy földrengés miatt gördültek rájuk. Egy későbbi expedíció feladata lesz, hogy megvizsgálja, hogyan szabadíthatnák ki ezeket a maradványokat.

Már száz éve kerülnek elő az értékes leletek

A régészek szerint a hajó az időszámítás előtti 1. évszázadban indult útnak Görögországból feltehetőleg Róma felé, de Antiküthéra szigete közelében a sekély vízben elsüllyedt. A roncsot 1900-ban tengeri szivacsot kereső halászok fedezték fel. Az elmúlt száz évben számos búvárexpedícióval teljesen átkutatták a roncsot és környékét, a híres tengerkutató, Jacques Custeau is lemerült a helyszínen.

Az 50 méteres mélységben fekvő roncsból sok rendkívüli lelet került már elő, ezek közül a legizgalmasabb az ókori óraműnek tartott szerkezet, amit az antiküthérai mechanizmus néven ismert meg a világ. A bonyolult áttétekkel egymáshoz kapcsolódó bronz fogaskerekek segítségével csillagászati események időpontját vagy az olimpiák dátumait is ki tudták számítani, ezért a legrégebbi csillagászati számológépként emlegetik.

Emberi csontmaradványokat is találtak már a roncsoknál, először a hetvenes években, legutóbb pedig egy tavalyi expedíció alatt. A tavaly előkerült csontokból, amelyek feltehetően egy fiatalember maradványai lehetnek, a kutatók szeretnének DNS-mintákat nyerni, hogy többet megtudjanak a hajó legénységéről.

A szeptemberi expedícióról készült összefoglaló videót itt lehet megnézni: