Judit
2 °C
7 °C

Felújították az isztambuli vastemplomot

2018.01.08. 09:09 Módosítva: 2018-01-08 09:09:44

Hét évig tartó felújítási munkálatok után újra megnyitották vasárnap a világon egyedülálló módon teljességében vasból épült isztambuli Szent István bolgár ortodox templomot, jelentette az MTI az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva.

A megnyitón Recep Tayyip Erdogan török államfő és Bojko Boriszov, soros EU-elnök Bulgária miniszterelnöke is részt vett. Erdogan az ünnepségen kijelentette: a templom megnyitója nagyon fontos üzenet a nemzetközi közösségnek. “Isztambulban a különböző vallások és kultúrák békében élnek egymás mellett” – hangsúlyozta a török elnök. Bojko Boriszov hangsúlyozta, hogy 2018-ban erőfeszítéseket kell tenni Törökország és az Európai Unió kapcsolatainak normalizálása érdekében.

Az első keresztény mártírról elnevezett, "Vastemplom" néven is ismert történelmi épület a metropolisz európai oldalán, Balgat kerületben található az Aranyszarv-öböl partján. 1898-ban készült el, helyén korában fatemplom állt, amely azonban leégett.

Az 500 tonna tömegű Szent István templomot a talapzat elmozdulása miatt 2009-ben zárták be a hívek előtt. A felújítás 2011-ben kezdődött. A 16 millió lírás összköltséget (nagyjából 1,1 milliárd forint) túlnyomórészt Isztambul nagyvárosi önkormányzata finanszírozta.

A világon korábban Argentínában és Ausztriában is építettek vasból templomot, de azok időközben elpusztultak.