Olivér
4 °C
8 °C

Százmilliót fizettek Nelson admirális zászlajának egy darabkájáért

2018.01.18. 17:17

Csaknem 300 ezer fontot, nagyjából 104 millió forintot fizetett egy licitáló szerdán a Sotheby's londoni aukcióján annak a zászlónak egy darabjáért, ami Horatio Nelson admirális hajóján, a Victoryn lobogott a trafalgari tengeri csatában. Az Egyesült Királyság lobogójának (Union Jack) darabját az admirálishoz kötődő egyéb emléktárgyakkal, köztük fegyvereivel és magánleveleivel együtt árverezték el a Sotheby's királyi és főnemesi családi ereklyéknek szentelt licitjén.

A The Victory Jackként emlegetett lobogó 86*92 centiméteres darabjának leütési árát 80 ezer és 100 ezer font közé becsülték. Végül 297 ezer fontért kelt el. A szerdai aukción az előzetes becsléseket – 150-200 ezer font – jócskán felülmúlva cserélt gazdát Nelson kedvesének, Emma Hamiltonnak egy portréja is; a szerencsés licitáló ezért 369 ezer fontot fizetett.

Gabriel Heaton, a Sotheby's könyv- és kézirat-specialistája szerint a zászlónak gyönyörű története van. Felhasználták az ütközetben halálos sebesülést szenvedett Nelson nagyszabású temetési szertartásán, és néhány darabján az admirálisukat elvesztő hűséges tengerészek osztoztak meg.

Az ütközethez kötődő emléktárgyak népszerűségét mutatja, hogy a trafalgari csatában használt utolsó épen maradt Union Jackért a becsült ár sokszorosát, 384 ezer fontot fizettek 2009-ben

Mi is történt a trafalgari csatában?

  • A napóleoni háborúk alatt az angol flotta Horatio Nelson admirális parancsnoksága alatt 1805. október 21-én súlyos vereséget mért a spanyol-francia flottára a trafalgari tengeri csatában.
  • A Nápolynak tartó francia-spanyol flotta a Cádiz és Gibraltár közötti Trafalgar-foknál ütközött meg Nelson hajóhadával. A franciák a rossz széljárás miatt vissza akartak térni Cádizba, de a britek kihasználták a támadáshoz a fordulási manőver közben szétzilált csatarendet.
  • A győzelem Lord Nelson admirális bátorságán és taktikai érzékén múlt. Maga Nelson azonban halálos sebesülést szenvedett; egy mesterlövész találta el.
  • Az ütközetben 13 francia és 9 spanyol hajó süllyedt el. A britek egyetlen hajót sem veszítettek. A csatának körülbelül 400 brit, 3400 francia és 1000 spanyol áldozata volt. A francia parancsnok a vereség után öngyilkos lett.
  • A francia vereség kudarcra ítélte Napóleon Nagy-Britannia elleni inváziós terveit, és egyértelművé tette a brit tengeri fölényt.

 (MTI)