Friderika
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Indiai kőszerszámok írhatják át az ember történetét

2018.02.01. 13:16

Indiában talált 400 ezer éves kőeszközök vizsgálata alapján úgy tűnik, a Homo sapiens még korábban vándorolhatott ki Afrikából, mint azt a legutóbbi bizonyítékok alapján eddig gondoltuk – írja az MTI.

A Nature szaklapban megjelent új tanulmány 7200 kőeszköz vizsgálatán alapul, amelyeket Tamil Nadu dél-indiai államban, a fővárostól, Csennaitól 60 kilométerre lévő Attirampakkam régészeti lelőhelyen találtak. Az eszközök 385-172 ezer éve készültek indiai és francia kutatók szerint, akik azt is megállapították, hogy a szerszámok a középső paleolitikumban használt úgynevezett levallois-i technikával készültek.

A Homo sapiens ősei, közös nevükön a homininek legalább 1,75 millió éve kezdtek kőszerszámokat készíteni. A levallois-i technikáról úgy gondolják, hogy 300-400 ezer éve fejlesztette ki valószínűleg a modern ember Afrikában és Európában, ekkor válthatta le a jóval primitívebb acheulean-technológiát. Ez alapján a középső paleolitikum korszaka – amelynek kezdetét eddig 125 ezer évvel ezelőttre tette a tudomány – korábban kezdődött Indiában.

A Homo sapiens legalább 300 ezer éve jelent meg Afrikában. Később elhagyta a kontinenst, hogy benépesítse a világot. A tudósok szerint több ütemben történt a szétszóródás, de nem mindegyik kivándorlási hullám volt egyformán sikeres. A szakértők úgy hitték, hogy Indiába csak 125 ezer éve érkezett meg. Az új leletek arra engednek következtetni, hogy a teljesen kialakult középső paleolitikumi kultúra az Afrikából való kivándorlás idején már létezett Indiában. Ebből sejthető, hogy

a kivándorlás korábban megtörtént, mint azt eddig hitték.

A tanulmány szerzői azonban kiemelik, hogy lehetetlen megmondani, kik készítették a szerszámokat – Homo sapiens vagy más rokon fajok –, mivel emberi kövületeket nem találtak a szerszámok közelében. Santi Pappu, a csennai Sharma Centre for Heritage Education munkatársa szerint nem tisztázott, hogy az eszközök fejlődése mennyire helyi jellegzetesség és mennyire befolyásolták Indián kívülről érkező populációk. Michael Petraglia, a jénai Max Planck Intézet régésze szerint a kőeszközök nem utalnak arra egyértelműen, hogy az emberi faj annyival korábban hagyta el Afrikát. Úgy véli, a Homo sapiens indiai evolúciós rokona önállóan, külső behatás nélkül fejlesztette ki az eszközkészítési technikát.