Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ legrégebbi palackpostája került elő

2018.03.06. 11:37

Egy tengerparton sétáló pár a világ legrégebbi ma ismert palackpostájába botlott bele Nyugat-Ausztráliában – írja a Guardian.

Az üvegbe zárt üzenetet még januárban találta meg Tonya Illman, aki azt hitte, hogy szemét, és csak azért vette fel, mert az üveg jól nézett ki, és arra gondolt,  jól mutatna a könyvespolcukon. Ezután viszont megtalálta benne a 132 éves levelet.

Az üzenet szerint az üveget a Paula nevű német hajóról dobták a tengerbe, a parttól 950 kilométerre. A szövegét német nyelven írták, és dátum is volt rajta: 1886. június 12. Az eredetiségét később a Nyugat-Ausztráliai Múzeum szakértője is megerősítette, sőt talált is egy bejegyzést a Paula hajónaplójában az üveg vízbe dobásáról.

Akkoriban a németek egy 69 éves kísérletet végeztek: mindenféle üvegeket hajigáltak a vízbe, hogy megfigyelhessék velük az óceáni áramlatokat. Ezért minden üzenetre ráírták a hajó nevét és koordinátáit, illetve a dátumot. A kísérletben részt vevő több ezer üvegből a mostani előtt 662-t találtak meg, a legutóbbit még 1934-ben.

Az eddigi palackpostarekord 108 év volt, így a Pauláról küldött üzenet egycsapásra a világ legrégebbi ismert üvegbe zárt üzenetévé vált.