Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtaláltak egy második világháborús elsüllyedt repülőgép-hordozót

GettyImages-486064225
2018.03.06. 11:07

Egy második világháborúban elsüllyedt amerikai repülőgép-hordozó roncsait találták meg Ausztrália északkeleti partjainál – írja a BBC. A USS Lexington a parttól 800 kilométerre, 3 kilométer mélyen feküdt a Korall-tenger fenekén.

A hajó 76 évvel ezelőtt, egész pontosan 1942. május 8-án, a korall-tengeri csata utolsó napján süllyedt el. Ez az ütközet kulcsfontosságú volt a japánok csendes-óceáni előrenyomulásának megállításában. A harcban a legénység 216 tagja halt meg. Több mint kétezer embert sikerült kimenteni.

A roncsot Paul Allen, a Microsoft társalapítójának cége, a Vulcan kutatócsapata találta meg. Az expedíciót hat hónapos tervezés előzte meg. Ugyanez a csapat találta meg tavaly nyáron a USS Indianapolis amerikai cirkálót is.

A Lexington az egyik prioritásunk volt, mert ez a hajó volt az egyik legfőbb veszteségünk a második világháborúban

– mondta Robert Kraft, a Vulcan szóvivője.

A hajó jó állapotban maradt fenn, ráadásul a 35 repülőjéből 11-et szintén megtaláltak. A roncsokat ugyanakkor nem fogják felszínre hozni, mert az amerikai haditengerészet háborús sírnak tekinti.