Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ leghíresebb női pilótájának maradványait találhatták meg

2018.03.08. 13:36

Amelia Earthart, a bő 80 éve eltűnt legendás pilótanő maradványait azonosíthatta egy amerikai antropológus egy csendes-óceáni szigeten talált csontok vizsgálata során – írja a USA Today.

Amíg nem kerül elő döntő bizonyíték arra, hogy a maradványok nem Amelia Earhartéi, a legmeggyőzőbb lehetőség az, hogy azok az övéi

mondta Richard Jantz, a Tennessee Egyetem kutatója, aki szerint a közel 80 éve megtalált csontok "jobban hasonlítanak Earhartra, mint egy nagy referenciaminta egyéneinek 99 százaléka".

Amelia Earhart volt az első nő, aki 1932-ben – öt évvel Charles Lindbergh után – egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. 1937 júniusában fogott élete legnagyobb vállalkozásába: ő akart lenni az első nő, aki körberepüli a Földet. Kétmotoros Lockheed Electra gépével, Fred Noonan navigátor társaságában Miamiból indult útnak, hatalmas médiafelhajtás közepette. Az út során érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát és Délkelet-Ázsiát, egy hónappal később már Pápua Új-Guineán jártak. Az út utolsó harmada a Csendes-óceánon át vezetett, de a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek.

Earhart és navigátora 1937. július 2-án éjfélkor indult útnak a Pápuától négyezer kilométerre fekvő Howland-sziget felé. A tengeren két kivilágított amerikai hajó szolgált nekik útjelzőként, a szigetnél pedig egy harmadik hajó horgonyzott, hogy rádión navigálja őket. A felhős ég miatt azonban nem tudtak a csillagok alapján tájékozódni. Earhart az indulás után hét és fél órával közölte, hogy fogy az üzemanyag, nem sokkal később pedig arra panaszkodott, hogy rossz a rádiókapcsolat. Utolsó üzenetét nyolc és háromnegyed órával az indulás után küldte útirányukról, ezután a kapcsolat megszakadt.

80 éve kutatják a sorsát

Earhartot és navigátorát 1939-ben nyilvánították halottá. Azóta számos, nagyrészt sikertelen expedíció indult már az eltűnésük rejtélyének felderítésére. Az utóbbi években érkezett már hír arról is, hogy a gépük egy darabját azonosíthatták, vagy éppen régi fotók alapján a haláluk helyét.

A pilótanő sorsáról több elmélet is született. Az egyik szerint a Pápua Új-Guineától keletre fekvő Nikumaroro szigetén landolt és halt meg. 1940-ben egy kutatócsapat emberi csontokat talált Nikumarorón. Ezekről egy fidzsi-szigeteki orvos, D.W. Hoodless akkoriban megállapította, hogy egy férfi maradványai. Bár maguk a csontok azóta elvesztek, Richard Jantz újra elővette és elemezte a róluk készült akkori méréseket, és megállapította:

a csontok nemcsak, hogy egy nőhöz, hanem egyenesen Earharthoz tartozhatnak.

A Forensic Anthropology szaklapban megjelent tanulmányban Jantz összehasonlította a csontok adatait az Earhart fotói és ruhái alapján készített becslésekkel, és olyan erős egyezéseket talált, amelyet alapján szerinte kijelenthető, hogy a pilótanő maradványairól van szó. Az orvos hibás megállapítását pedig annak tudja be, hogy akkoriban az antropológiai vizsgálatok még igen fejletlenek voltak.