Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

90 millió forintot ért egy kis darab papír

2018.03.12. 14:17

A négymillió koronás kikiáltási ár majdnem duplájáért, 7,8 millió koronáért (90 millió forintért) kelt el Ludvík Pytlícek cseh filatelista (bélyeggyűjtő) gyűjteményének legértékesebb csehszlovák darabja a Burda aukciósház vasárnapi árverésén Prágában. A szerencsés licitálónak a bélyeg ára mellett még a 19 százalékos aukciós jutalékot is ki kell fizetnie – írja az MTI.

Az eredetileg négy csehszlovák korona értékű, zöld színű bélyeget még Ausztriában adták ki, de Csehszlovákia megalakulása után Posta Ceskoslovenská 1919 (Csehszlovák Posta 1919) fekete színű felirattal felülbélyegezték.

A most eladott bélyegritkaság 1989-ig a csehszlovák állam tulajdonában volt, majd a restitúciós folyamatban visszakerült eredeti tulajdonosához. Tőle vette meg Ludvík Pytlícek 1996-ban 2,6 millió koronáért (30,16 millió forintért). Az új tulajdonos a cseh média szerint állítólag Christoph Gartner ismert német filatelista.

90 milliót ért
90 milliót ért

A jelenleg 75 éves Ludvík Pytlícek – az egyik legismertebb cseh bélyeggyűjtő – azért bocsátotta árverésre gyűjteményét, hogy az érte kapott pénzt szétoszthassa családja körében. Pytlícek tagja az elit bélyeggyűjtőket tömörítő Club 100 de Monte-Carlo de l'Elite de la Philatélie nemzetközi klubnak.

A Burda aukciósház márciusban három részletben bocsátotta érverésre Pytlícek összesen 3400 bélyegét, bélyegsorozatát, blokkját, 1918-1938 közötti csehszlovák bélyegeket. Pytlícek egész bélyeggyűjteményének értékét a filatelisták 100 millió koronára (1,22 milliárd forintra) becsülik. A gyűjtemény néhány részét már tavaly elárverezték.

Az egész gyűjtemény egy másik rendkívül értékes példányát, a Magyar Posta-blokkot tavaly márciusban adták el Prágában kétmillió koronáért, azaz 23,2 millió forintért. A kilenc húszfilléres darabból álló, Magyar Posta feliratú bélyegblokk egy százdarabos teljes bélyeglap része, amelyet 1919-ben Posta Ceskoslovenská 1919 bélyegzővel láttak el.