Judit
3 °C
7 °C

Náci volt, gyerekeket küldött a halálba Hans Asperger

2018.04.19. 16:40

Nincs mit rajta szépíteni: Hans Asperger osztrák orvos, gyógypedagógus, egyetemi tanár, aki először írta le 1944-ben a később róla elnevezett Asperger-szindróma kórképét, náci volt. Nyolc évig tartó kutatás végén vonta le ezt a következtetést a Bécsi Orvosi Egyetem kutatócsoportja, derül ki The Guardian cikkéből.

A Herwig Czech vezette kutatás feltárta többek között, hogy az autizmus-kutatás úttörője részt vett a III. Birodalom eutanázia-programjában, és gyakorlatilag gyerekeket ítélt halálra azzal, hogy életre alkalmatlannak nyilvánította őket a náci birodalom fajtisztasági elméleteit érvényre juttatva. Czech és társai a kutatás eredményeit egy 43 oldalas tanulmányban foglalták össze, és a Molecular Autism című szaklapban hozták nyilvánosságra.

A bécsi egyetem kutatói idáig érintetlen dokumentumokat – többek közt Asperger személyes feljegyzéseit és klinikai kórlapokat – olvastak át behatóan.

Az így összeállt képből egy olyan tudós alakja bontakozik ki, aki mélyen egyetértett a náci ideológiákkal.

Az iratokból kiderült, hogy Asperger rendszeresen gyerekeket küldött az Am Spiegelgrund klinikára, ami a III. birodalom eutanázia-programjának egyik gyűjtőhelye volt, és ahol 1940 és 1945 között csaknem nyolcszáz életre alkalmatlannak nyilvánított gyermek vesztette életét, köztük sokat a hírhedt gyermekeutanázia programban öltek meg.

A dokumentumok alapján Asperger szenvtelen, sőt kíméletlen embernek tűnik. Csak egy kiragadott példa: előkerült például egy agyvelőgyulladásban szenvedő hároméves kislány fotója, akit azzal a megjegyzéssel küldött tovább az Am Spiegelgrund klinikára, hogy mivel gyógyíthatatlan, "elviselhetetlen terhet jelentene anyja számára". Herta Schreiber három hónappal később tüdőgyulladásban halt meg a hírhedt eutanáziaklinikán. Egy sor olyan kóreset lapjai is előkerültek, amik szerint szexuálisan bántalmazott gyerekeket vizsgálva, az áldozat gyermeket tette felelőssé Asperger a történtekért. Más kórlapokon a megállapított diagnózis nyíltan antiszemita sztereotípiák alapján íródott.

Arra vonatkozólag nem találtak bizonyítékot a bécsi kutatók, hogy Asperger szándékosan küldött volna halálba általa autisztikus pszichopataként leírt pácienseket, de az általa felállított diagnózis sokuknak jelentett komoly terhet még a II. világháború vége után is. (Hans Asperger egyébként még harminc évig praktizált, kutatott és tanított, többek között az Egyesült Államokban is, míg 1980-ban, 74 éves korában, az osztrák gyógypedagógiai társaság elnökeként hunyt el.)

Mi legyen a névvel?

A Molecular Autism szaklap szerkesztői közös nyilatkozatot adtak ki a kutatással kapcsolatban. Ebben üdvözölték a bécsi egyetem erőfeszítését, ami évtizedek óta zajló, Asperger tevékenységét és szerepét boncolgató viták végére tehet pontot.

Hogy továbbra is marad-e Asperger a neve az autizmus enyhébb formájának tartott kórképnek, még nem tudni. A Molecular Autism szerkesztői arra mutattak rá, hogy amikor 1981-ben először említette így Lorna Wing a betegséget, még nem lehetett tisztában Asperger bűneivel, és az autizmuskutatók sem tudhattak arról, hogy Hans Asperger milyen szerepet töltött be a náci Németország kényszersterilizáló és aktív eutanáziát folytató klinikai programjában.

Ezzel kapcsolatban Herwig Czech elismerte, hogy az Asperger-szindrómában szenvedő gyerekek családtagjai valószínűleg fájdalmasnak, nyomasztónak találják a náci vádakat, de úgy véli, helytelen lett volna visszatartani a megszerzett információkat. Megnyugtatásképp hozzátette, hogy arra nem utal semmi, hogy Asperger autizmussal kapcsolatos, nemzetközileg is elismert kutatásaira bármilyen hatással lettek volna a nácik gyilkos eszméi. Czech szerint nem biztos hogy célravezető lenne kitörölni Asperger nevét a tankönyvekből, inkább a múlttal való szembenézésre kellene felhasználni a most megszerzett tudást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?