Olivér
5 °C
8 °C

Vannak fotói a nagy rendszerváltó tüntetésekről? Legyen belőlük történelem!

2018.06.15. 21:03

12 éves voltam, amikor a nagymamám magával vitt a romániai falurombolás ellen tiltakozó tüntetésre a Hősök terére 1988-ban; egy köpésre laktak, ő pedig teljes hírfüggőségben csüngött azokban a hónapokban, meg úgy általában a tévén és a rádión. A Hősök terén nekem is szereztünk egy fáklyát, amivel aztán elvonultunk a román nagykövetség elé a Thököly útra; Csurka beszélt, de a nagymamám akkor még nem morgott rá, vagy rá egyébként kevéssé jellemző módon ez egyszer magába fojtotta – nekem pedig kivételes pozitív tömegélmény volt az egész, igazi extázis, hatodikos gyerekként a nagy rendszerváltó pillanat.

Ennek június 27-én lesz 30 éve; Csurka és a nagymamán sincs már meg jó ideje, és a közélet is eléggé máshogy vibrál – ami miatt bennem most mégis előjött, az egy felhívás, hogy a rendszerváltáskori magánemlékekből és a privát történelemből csináljunk, ha lehet, közöset. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) és a Történelemtanárok Egylete (TTE) ugyanis ezekben a hetekben az 1988-as tömegtüntetésekre emlékezik. Ennek két nagy lába van: várják „mindazok jelentkezését, akik az ezen demonstrációkkal kapcsolatos képi vagy írásos emlékeiket szívesen megosztanák, vagy – akár másolat formájában – a közlevéltár őrizetére bíznák”, másrészt pedig a levéltár egy virtuális kiállítást is csinál a náluk lévő dokumentumokból és fotókból.

Az első ilyen a májusi vízlépcső elleni tüntetés volt, hamarosan jön erről a bizonyos falurombolás elleni demonstrációról is náluk egy válogatás, most pedig az 1988. június 16-i megemlékezés anyagait hozták nyilvánosságra. Ez ugye Nagy Imre és társai kivégzésének 30. évfordulója volt, és bár egy év múlva már az állami méltóságok részvételével temették újra a kivégzett miniszterelnököt, ekkor, 1988-ban, még komoly belügyi apparátus figyelte az ellenzéki rendezvényeket, és nem csak úgy a háttérből, mint majd '89-ben. A virtuális kiállítás anyaga az ÁBTL oldalán itt végigböngészhető, mi most egy rövid válogatást mutatunk csak, mondjuk kedvcsinálónak.

1956-ra emlékező nyomat '88-ból, a nyugati magyar emigrációból.
1956-ra emlékező nyomat '88-ból, a nyugati magyar emigrációból.
Kép: ÁBTL

Egy 1988. június 5-i felhívásban a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) követelte az 1956-os forradalom után kivégzettek rehabilitálását, újratemetését és egy nemzeti emlékmű felállítását. A TIB azt kérte, hogy aki teheti, június 16-án, Nagy Imre és társai kivégzésének 30. évfordulóján helyezzen el egy szál virágot a rákoskeresztúri temető 301-es parcellájánál. A megemlékezés hírét a szervezők röplapokon terjesztették, a fenti nemzeti színű felhívás a német emigrációból származott – az ÁBTL állományába nyilván úgy kerülhetett, hogy a belügyi szervekhez is jutott belőle.

Június 16-án aztán 3-400-an jelentek meg a rákoskeresztúri temető parcellájánál. Beszédet mondott Rácz Sándor és Fónay Jenő, Nagy Gáspár felolvasta két betiltott versét, Hegedűs László és Mécs Imre pedig felsorolta annak a 244 kivégzettnek a nevét, akikről biztosan tudták, hogy ott temették el őket.

III/III-as jelentés a Battyhány-örökmécsesnél tartott '88. VI. 16-i megemlékezésről.
III/III-as jelentés a Battyhány-örökmécsesnél tartott '88. VI. 16-i megemlékezésről.

A rákoskeresztúri temetőnél a politikai rendőrség még nem lépett fel, csak figyelte az eseményeket, de a délutáni tüntetéseket már durván feloszlatta. Először a Hősök terére tervezett koszorúzást akadályozták meg, majd a Batthyány örökmécseshez vonuló tömeghez szóló Tamás Gáspár Miklóst és 15 társát vitték el a hatóság emberei. Az erről készült képet tette aztán a Beszélő a címlapjára.

A Beszélő egyik 1988-as címlapja, a képen Tamás Gáspár Miklóst viszik el a rendőrök a június 16-ei megemlékezésről.
A Beszélő egyik 1988-as címlapja, a képen Tamás Gáspár Miklóst viszik el a rendőrök a június 16-ei megemlékezésről.
Kép: Arcanum.hu

A kétszáz fős tömeg ezután az MTV-székház felé vette az irányt, ahol Kis János és Mécs Imre mondott beszédet, majd tovább mentek a kivégzett miniszterelnök, Nagy Imrét éltetve a Vörösmarty térre, ahonnan motoros rendőröket is bevetve szorították ki őket.

TV-székáz, Szabadság tér, 1988. június 16.
TV-székáz, Szabadság tér, 1988. június 16.
Fotó: Kriston Péter

Mint az ÁBTL ismertetője írja: „A délelőtti megemlékezés engedélyezése, a délután letartóztatottak szabadon bocsátása, valamint ezzel szemben a délutáni tüntetések szétverése jól jelzi a hatalmi gépezet ellentmondásos, zavarodott viszonyát a társadalmi változásokhoz. Ugyanez mutatkozik meg pár hónappal később abban is, hogy a pártállam által támogatott bős-nagymarosi vízerőmű építése elleni demonstrációval szemben a rendőrséget már nem merték bevetni.”

És akkor még egyszer: ha vannak megosztható képi vagy írásos emlékei a rendszerváltás előtti nagy tüntetésekről, keresse az ÁBTL-t, ne maradjon minden örökké a fiókban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?