Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ékszerekkel teli sírt tártak fel Görögországban

2018.07.24. 10:30

Egy nagyjából 1800 éve elhunyt, arany ékszereivel együtt eltemetett nemes nő kiváló állapotban fennmaradt sírját fedezték fel helyi régészek a görögországi Szikinosz szigetén. A sírfelirat szerint az előkelő nő neve Neko volt.

A sírhelyet egy ritka római kori mauzóleum alagsorában tárták fel. A síremlékül szolgáló díszes építményt később bizánci templommá és kolostorrá alakították.

A régészek arany csuklópántokat, gyűrűket, egy hosszú aranyláncot, egy női alakot ábrázoló ékkövet, üveg- és fémedényeket, valamint az elhunyt ruhájának darabjait találták a sírban. A szakemberek szerint a Kükládokhoz tartozó apró szigeten álló, jó állapotban fennmaradt mauzóleumot valószínűleg a sírhely védelmére építették.

Neko sírja valószínűleg azért vészelte át szinte érintetlenül az elmúlt évszázadokat - a sírrablók és az épület különböző funkciói ellenére -, mert az alagsor egy rejtett zugában helyezkedett el. A régészek szerint Neko valahogy kötődött a szigethez, de még nem tudni, hogy Szikinoszról származott-e. A kutatók a jövőben igyekeznek minél többet kideríteni az asszonyról.

(MTI)