Judit
3 °C
7 °C

Megtalálták Amerika legrégibb írott emlékét?

2006.09.14. 20:06
Az amerikai kontinens feltehetően legrégibb írásos emlékére bukkantak Mexikó délkeleti részében, Veracruxban a latin-amerikai ország régészei - jelentette csütörtökön a Science című tudományos folyóirat.

A mexikói régészek szerint a 21x36 centiméteres, 12 kilogramm súlyú ködarabon fennmaradt írásjelek a Krisztus előtti első évezredből származnak. Eddig a Tabasco mexikói szövetségi államban, San Andrés romvárosban talált, feltehetően Krisztus előtt 650-ből származó maradványokat tekintették az Újvilág legrégebbről fennmaradt írásos emlékének.

Veracrux - akárcsak San Andrés is - az úgynevezett olmék preklasszikus kultúra hazája volt, amely Krisztus előtt 1500-tól alakult ki a Mexikói-öböl partvidékén és Közép-Amerika legrégebbi fejlett kultúrájának számított. Hogy azonban a talált kődarabon látható 62 jel valóban írás-e, az a Science tudósítása szerint még nem világos.

Günter Dreyer, a kairói székhelyű Német Régészeti Intézet igazgatója szerint a világ eddig ismert legrégebbi írására Egyiptomban találtak, amely a Krisztus előtti 3200 és 3300 közötti időkből maradt fenn és fonetikusan olvasható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?