Friderika
13 °C
29 °C

Megtalálták Amerika legrégibb írott emlékét?

2006.09.14. 20:06
Az amerikai kontinens feltehetően legrégibb írásos emlékére bukkantak Mexikó délkeleti részében, Veracruxban a latin-amerikai ország régészei - jelentette csütörtökön a Science című tudományos folyóirat.

A mexikói régészek szerint a 21x36 centiméteres, 12 kilogramm súlyú ködarabon fennmaradt írásjelek a Krisztus előtti első évezredből származnak. Eddig a Tabasco mexikói szövetségi államban, San Andrés romvárosban talált, feltehetően Krisztus előtt 650-ből származó maradványokat tekintették az Újvilág legrégebbről fennmaradt írásos emlékének.

Veracrux - akárcsak San Andrés is - az úgynevezett olmék preklasszikus kultúra hazája volt, amely Krisztus előtt 1500-tól alakult ki a Mexikói-öböl partvidékén és Közép-Amerika legrégebbi fejlett kultúrájának számított. Hogy azonban a talált kődarabon látható 62 jel valóban írás-e, az a Science tudósítása szerint még nem világos.

Günter Dreyer, a kairói székhelyű Német Régészeti Intézet igazgatója szerint a világ eddig ismert legrégebbi írására Egyiptomban találtak, amely a Krisztus előtti 3200 és 3300 közötti időkből maradt fenn és fonetikusan olvasható.