Egyre több az öngyilkos Budapesten

2014.01.05. 09:11

Azt vélhetnénk, hogy télvíz idején, mikor a kereseti viszonyok és az életföltételek kedvezőtlenebbek, az öngyilkosok száma aránytalanul felszökik. Megfigyeléseink azonban az ellenkezőjét bizonytják. Más érdekességek: Csikágóban garázdálkodik az leánykereskedő banda, amelyik kábítószeres injekcióval szedi áldozatait. Egy nagysárosi asszony megmérgezte fiát. Esti Újság, 1914. január 5.

Egyre több az öngyilkos

Huszonöt év alatt ötszörösére nőtt az öngyilkosok száma Budapesten. Számuk ma már meghaladja az ezret. Sebők Zsigmond főorvos szerint az állandó növekedés egybeesik külföldi szerzők hasonló megfigyeléseivel, ami bizonyos törvényszerűségre enged következtetni. Száz férfi öngyilkosra 75 nő jut. A házasok kevésbé hajlanak az öngyilkosságra, mint a nem házasok és az özvegyek. Nagy szerepet játszanak az évszakok is. Azt vélhetnénk, hogy télvíz idején, mikor a kereseti viszonyok és az életföltételek kedvezőtlenebbek, az öngyilkosok száma aránytalanul felszökik. Megfigyeléseink azonban az ellenkezőjét bizonyítják.

A május és június, tehát a legszebb hónapok szolgáltatják a legnagyobb kontingenst.

Az elmúlt negyed században Budapesten 15 ezer egyén lett öngyilkos. A legnagyobb kontingenst a házi teendőkkel foglalatoskodó cselédség nyújtja. Utánuk következnek az egyéb kétkezi munkások, a középosztályhoz tartozó hivatalnokok, lateinerek, végül a katonák. A nők inkább mérget vesznek be, a férfiak fegyverhez nyúlnak. Számarány szerint ezután következik a vízbeugrás, az önszúrás, leugrás, önakasztás, elgázoltatás, önégetés.

Leányvadász banda Csikágóban

Csikágóban garázdálkodik az leánykereskedő banda, amelyik kábítószeres injekcióval szedi áldozatait. Legutóbb az Union vasútállomáson ily módon akarták hálójukba keríteni a Bethany Bible Institute egyik leánynövendékét. Opal Hummer az állomás várótermében ült, amikor egy fiatalember, megemelve kalapját leült mellé. Az udvarias fiatalember elmondása szerint a presbiteriánus egyház szolgálatában állt, így a leány nem gondolt semmi rosszra.

Mikor kezet fogtak, a leány érezte, hogy valami megcsípte hüvelykujját

és a következő pillanatban zsibbadni kezdett a karja majd az egész teste, és nem tudva, mi történhetett vele, segítségért kiáltott. A pénztáros melléje ugrott és feltartotta az elalélt lányt. Időközben elősietett egy rendőrorvos, aki konstatálta, hogy a leány valamilyen kábítószeres injekciót kapott.

Rövid ápolás után jobban lett.Személyleírása alapján átkutatták az állomást, és előállítottak egy iowai orvost, de a lány kijelentette nem ő az, így szabadon bocsátották. A város női rendőrei figyelmeztetést kaptak a rendőrfőállomáson, hogy fordítsanak különös figyelmet a kábítószeres leánykereskedő bandára. Este jelentették, hogy a South Side-on hasonló megbetegedés történt,s a tettes megint elmenekült.

Orosz-francia barátkozás

Jövő héten fogják megállapítani Poincaré elnök pétervári látogatásának időpontját. A Páris és Pétervár között való tárgyalás vezetésével Izvolszki párizsi orosz nagykövetet bízták meg. Egyelőre úgy mondják, hogy a látogatás április végén vagy július elején lesz. Április végén akkor, ha lehetséges lesz a kamarai választást július 13-ika helyett már április 6-án befejezni.

A cár az eddigi terv szerint október első felében adja vissza a látogatást Párisban.

Méregkeverő anya

Bolgár István nagysárosi lakos egy héttel ezelőtt felkereste ugyanabban a községben élő édesanyját, hogy száz koronás követelését behajtsa rajta. Az anyja rövid halasztást kért, azután elbeszélgetett fiával. Lekváros derelyével kínálta, melybe előzőleg foszforoldatot kevert. A fiú egy heti kínlódás után meghalt. A csendőrség Bolgár Bertalannét letartóztatta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport