Szüfrazsettek a királyi színházban

2014.02.24. 19:03 Módosítva: 2014-02-24 20:38:05

Oroszország hadiállapottal fenyegeti a finneket • A mexikói forradalom a legvéresebb modern revolúció • Szüfrazsettek tiltakoztak az angol királyi pár előtt. Esti Ujság, 1914, február 24. (Lapszemlénk a korhű írásmódot, helyesírást tükrözi.)

Oroszok a finnek ellen

Jól értesült körök közlése szerint elhatározott dolog, hogy ha a finn országgyűlés február végéig továbbra is megtagadja a cári ukázok végrehajtását és megmarad a passzív ellenállás terén, az országgyűlést föloszlatják és két vadász-, valamint két kozákezredet helyeznek át Finnországba. Ezeket április végén egy egész orosz hadosztály fogja követni. A csapatok végképp Finnországban maradnak és az országban kimondják a hadiállapotot.

A tábornok és a farmer

Az angol-mexikói összeütközés

A mexikói forradalmi párt egyik vezére, Villa tábornok, agyonlövetett egy Benton nevü angol farmert. A nemzetközi jognak e durva megsértése miatt igen nagy a felháborodás Angliában és az sem lehetetlen, hogy Anglia bele fog avatkozni a Mexikóban duló polgárháborúba, melyet a közvetlenül érdekelt szomszéd, az északamerikai Egyesült-Államok kormánya tétlenül néz végig.

A konfliktus előzményei nagyjából már ismeretesek. Benton, aki dusgazdag ember, elment a fölkelők táborába és engedelmet kért arra, hogy négyezer darab marhát áthajthasson az Egyesült-Államok területére. Villa tábornok azt felelte neki:

Éppen jókor jött, mert a négyezer darab marhára neki magának is nagy szüksége van, a négyezer marhát tehát egyszerűen – elkobozza.

Érthető, hogy az angol farmernek nem tetszett ez a dolog és közte és a tábornok között élénk szóváltás keletkezett. Azon sem lehetne csodálkozni, bár ez már nem valószínű, amit Villa tábornok mond, hogy az angol annyira megharagudott, hogy revolverét elővette és rálőtt a tábornokra – de a golyó nem talált. Ha a szóváltás hevében kezdett lövöldözni a farmer, akkor aligha harminc lépésnyire állt a tábornoktól és igen csodálatos, hogy a tábornoknak semmi baja nem esett.

A tábornok haditörvényszék elé állitotta a farmert. Bentont halálra ítélték és nyomban ki is végezték. A nagy francia forradalom óta nem volt még olyan revolúció, melyben annyi vért ontottak volna, mint Mexikóban. Akár volt jogcím az angol farmer kivégzésére, akár nem volt rá jogcím: az a szörnyű vérengzés, melyet ugy a kormánypárt, mint a forradalmi párt úgyszólván napról-napra elkövet – mindenesetre elég ok volna már arra, hogy a civilizált államok Mexikóban végre rendet teremtsenek.

Szüfrazsett-tüntetés a színházban

London: tegnap az angol királyi pár és a velszi herceg megnézte a királyi szinházban Az istenek kedvence cimü szinmü előadását. A második fölvonás elött hirtelen öt szüfrazsett, akik a nézők között voltak, kiáltozni kezdett:

Miért kinozzák a nőket a fogházakban? Választójogot a nőknek!

Ezzel a szüfrazsettek az aznap letartóztatott társaik érdekében akartak tüntetni. Az öt szüfrazsettet minden ellenállás nélkül kivezették a szinházból. A királyi pár ugy tett, mint ha az esetet észre sem vette volna.

155647578
Fotó: British Library

Jardin d'Hiver

Még csak néhány napig vendégszerepel a világ legnagyobb csodája: Telo és Paty telepatikus zene-rejtély. Mindenki nézze meg a fenomenális 2 művészt, kiknek előadásán sok százezer ember töri a fejét. A nagyszerű februári műsor többi számai is csak e héten láthatók, mert vasárnaptól kezdve teljesen uj, Budapesten még nem látott szenzációs számok lesznek