Hullarabló őrült a boncasztalon

2014.03.07. 17:04

Az oroszok fegyverkeznek, de nem lesz itt még háború egy jó darabig • Nem normális: ellopta a holttestet és a helyére feküdt a boncasztalra • Nyereséges az új divat, a büffé-automata A tótok agitációval simítják el a rossz üzletet. Esti Ujság, 1914, március 7. (Lapszemlénk a korhű írásmódot, helyesírást tükrözi.)

Leleplezik az orosz stratégiát

Oroszország fegyverkezik, ez bizonyára olyan valóság, amellyel mindnyájunknak számolnunk kell. De Oroszország sem ma, és talán még holnap sem akar nagy háborut viselni két elsőrangu katonai hatalom ellen; ez a háboru minden tájékozott ember itélete szerint csak akkor fog kitörni, ha a cári birodalom befejezte e pillanatban folyó katonai készületeit, ami aligha lesz meg két – három évnél hamarabb.

A folyó évre, amennyire emberi előrelátás megitélheti, nincs imminens háboruveszedelem.

Mértékadó katonai helyeken valódi értékük szerint mérlegelik az orosz fegyverkezésről Pétervárról szórványosan terjesztett hireket és azt is jól tudják, hogy e jelentések célja a szándékos nyugtalanitás.

Élő ember a boncolóasztalon

Koppenhága: A város határában levő nagy elmegyógyintézetben rémes eset történt a minap: egy őrült ember meghalt, föl akarták boncolni, s amikor az orvos bement a boncolóterembe, az asztalon fekvő alak fölkelt.

A dolog ugy történt, hogy a meghalt őrültet bevitték a boncolóterembe s az asztalra fektették, a boncoló orvos pedig a műszereit szedte össze a műszertárban. Egy őrült ember, aki betévedt a terembe, fölkapta a halottat és bevitte a szomszédos helyiségbe, maga pedig levetkőzött és a helyére feküdt.

Jött az orvos és már rá akarta tenni a kést,

amikor hirtelen felült a fekvő ember és borzasztó dühvel nekitámadt az orvosnak. Az orvos a rémülettől megdermedten állt, az őrült pedig leugrott az asztalról, kiszaladt és bevágta a csapóajtót, amelyet belülről nem lehet kinyitni. Az orvos alig tudott kiszabadulni kellemetlen helyzetéből, mert a boncoló kamra félre esik a népesebb helyiségektől. Ezért nem értik, hogyan tévedhetett oda valaki.

Az őrült embert megfogták aztán, de egyáltalán nem emlékezett semmire, az orvos azonban azt mondja, soha nem fogja elfelejteni ezt a borzasztó jelenetet.

Az automata-büffék jövedelme

A mult esztendő elején automata-büffék kezdtek létesülni Budapesten. A büffék egyrészét egyik nagy bankunk finanszirozza, amely Magyar Automata-Üzem Részvénytársaság néven külön vállalatot is létesitett. A társaság most tette közzé tavalyi első mérlegét, amelyből kitünik, hogy az első évben 9301 korona tiszta nyereséget hoztak az automata-büffék.

A szláv intézetek mentik a Tátra-Bankot

Csodálat mostanában nézni a felvidéki és erdélyi szláv intézetek mérlegét. Mindenikben ott találhatunk egy tizezer, esetleg egy tizenötezer koronás tételt, amely segitség s más burkolt cimen van beállitva. A nemzetiségi intézeteknek ez az egyöntetü adakozása a Tátra-Bank megmentésére irányul. A tótok és vele a szlávság nagyratartott intézete komoly veszedelembe került. Egy amerikai ingatlanra 1300000 korona hitelt folyósitott a Tátra és kiderült, hogy az ingatlannak jelenleg ugyszólván semmi értéke sincs.

Ezután egymásután derültek ki az intézet rossz üzletei. Megbukott a Tátra-Bank favállalata, ugyanez történt a bank butorgyárával is. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy a tót agitátorok minden erőlködése ellenére a szükséges 800000 koronából csak 400000 korona gyült össze. Most aztán a szláv intézetek segitségére vannak a Tátrának és évi nyereségükből 10-20 ezer koronát folyósitanak neki, hogy ismét talpra állhasson.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?