Lavina temette el a katonai szki-csapatot

2014.03.08. 10:51

Maguk okozta lavina temette maga alá a katonai szki-csapatot, 16 halott • A képviselő kifosztott vagyonából mentek Amerikába a falusiak A női box még a férfiakénál is kegyetlenebb • A papagály esete az angol királlyal. Esti Ujság, 1914, március 8. (Lapszemlénk a korhű írásmódot, helyesírást tükrözi.)

Tizenhat katonát eltemetett a lavina

Csütörtökön délután a déltiroli Gomagoj közelében szki-gyakorlatot végzett a 3. császárvadászezred egyik csapata Löschner főhadnagy vezetésével.A Payer nevü menedékhely felé haladtak, amikor a hegyi házikó közelében óriás lavina szakadt alá, meglepte és eltemette őket. A szörnyű szerencsétlenségnek tizenhat halottja van.

A lavina, mely a katonai szki-csapatot eltemette, nyolcszáz méter széles. Folytonos ujabb lavinák zuhannak le és ez a szerencsétlenül jártak fölkutatását roppantul megnehezíti. Talán hetekig fog tartani, amíg a szerencsétlenül jártak holttestét mind összeszedik.

Gajdos főhadnagy, aki négy katonával megmenekült és Trafojba visszatért, még mindig nem tért magához és sem ő, sem a megmenekült katonák nem tudnak számot adni a katasztrófáról. Abból, amit mondanak, meg lehet állapitani, hogy a katasztrófa néhány másodperc alatt ment végbe. A hegyi vezetők kétségtelennek tartják, hogy a lavina lezuhanásának maga az őrjárat volt az oka, nem pedig az időjárás. Az őrjárat tagjainak egymástól nagy távolságban kellett volna a havon járniok, míg a katonák szorosan egymás mellett mentek.

Két nő ökölharca

Chantillyben tegnap két nő ökölvivást folytatott mintegy négyszáz főnyi közönség jelenlétében. Az angol missz Marner és a francia Charpentier kisasszony mérkőzött hat körben a női világbajnoki címért.

Már a küzdelem elején teljes erővel csaptak össze, a harmadik körben pedig harcmodoruk annyira elfajult, hogy a mérkőzést vezető birónak minden második, harmadik másodpercben közbe kellett lépni, a küzdőket szétválasztani és figyelmeztetni őket a versenyszabályokra.

A negyedik körben Charpentier kisasszonynak sikerült hat másodperc alatt leteritenie ellenfelét, aki erre föladta a küzdelmet.

Szeme alatt nagy kék foltok voltak és az orra nagyon megdagadt.

Három szekér értékes bünjel

Néhai Isaák Dezső országgyülési képviselő nagyszekeresi kastélyát a község lakosai kifosztották. A nyomozás során a csendőrök a nagyszekeresi házakból értékes szőnyegeket, függönyöket, ruhanemüeket és antik disztárgyakat szedtek össze, amelyeket a nagyszekeresiek a gazdátlan kastélyból hordtak el. Drága családi ékszerek is tüntek el a kastélyból, ugy hogy az ellopott tárgyak értéke 30000 koronánál is több volt. Hat hétig tartó nyomozás után a csendőrök a tolvajok egy részét letartóztatták s tegnap hozták be őket, hét nőt és hat férfit, a szatmári ügyészség fogházába. Velük együtt behozták a bünjeleket is, amelyek három szekeret töltöttek meg. Megállapitotta továbbá a csendőrség, hogy több nagyszekeresi család azon a pénzen vándorolt ki Amerikába, amit a kastély kincseinek eladásából szerzett.

„Hallgass, vén szamár!”

György király, az angol uralkodó nemrégiben Blackburn környékén vadászott. Egy kastélyban, amelynek uránál a király látogatását bejelentették, a portásnak két papagálya volt. Az egyik nagyon szófukar, a másik annál fecsegőbb. A portás megtanitotta az utóbbit erre az üdvözlésre:

Isten éltesse a királyt!

A papagály hamarosan megtanulta a néhány szót és napokon át egyebet sem lehetett tőle hallani. Végre elkövetkezett a nagy nap. A király megérkezik, leszáll fogatáról s mikor belép a kapu alá, a kalitkában megszólal az egyik papagály:

Isten éltesse a királyt! Isten éltesse a királyt! Isten éltesse a királyt!

A király nevetve állt meg a kalitka előtt s derűs kedve még fokozódott, mikor a másik papagály is megszólalt:

Hallgass, vén szamár!

Amit bizonyára nem a király számára tanult meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?