A nő belekapaszkodik a kezeügyébe eső akármibe

2014.03.10. 16:38

Férfitöbbség a nőnapon, a résztvevők a Rákóczi-térre vonultakA repülés ellenkezik az asszony természetével, figyelmeztet a híres aviatikusnő • Nincstelenként élt a milliomos udvar tanácsos • Kispesti munkások harca a villamoskalauz ellen: ezentúl állhatnak is a kocsikban. Esti Ujság, 1914, március 10. (Lapszemlénk a korhű írásmódot, helyesírást tükrözi.)

A nők napja

Az épitőmunkások otthonának nagytermében vasárnap délután a szociáldemokrata párt rendezésében megtartották a nők napját. A nemzetközi nőkonferencia határozta ezt így el és a budapesti nőmunkások és a feministák teljesitették a határozatot. A nőgyűlésen körülbelül 800-an vettek részt, de a megjelenteknek majdnem kétharmada férfi volt. Határozati javaslatot fogadtak el, mely szerint követelik az általános titkos és egyenlő választói jogot, mert csak ezzel juthatnak a nők politikailag érvényre.

A gyülés után a résztvevők a Thököly és Rákóczi-után át a Rákóczi-térre vonultak.

Az asszony ne repüljön

A zuhanó-repüléseiről ismert aviatikus, Hucks B. C.-né, érdekes cikket írt azokról a nőkről, akik vele repülőgépen fölszálltak. Hucks lebeszéli az asszonyokat, hogy repülőgépen keressenek babérokat.

Bátran kimondom a szentenciát – írja cikkében – hogy a repülés olyan munka, amely ellenkezik az asszony természetével. Az asszonyok ugyan gyorsabban gondolkoznak, mint a férfiak, a gyors megismerés azonban csak ritkán válik náluk gyors cselekedetté: csaknem mindig elkövetkezik egy pillanat, amikor nem tudják, mit tegyenek. Ilyenkor asszonyi ösztönükkel a vakszerencsétől remélik, hogy megmenti őket a bajtól.

Azok a hölgyek, akik velem fölszálltak, csaknem mindig ugy cselekszenek, ahogyan szeszélyük meggondolatlan önkényeskedése diktálja; a véletlenségre bizzák magukat, impulzív természetüek. Veszedelmes helyzetben a nő mindjárt elveszti a fejét és

görcsösen belekapaszkodik a kezeügyébe eső géprészbe vagy akármibe.

A milliomos udvari tanácsos

A minap bevitték a steinhofi elmegyógyitó-intézetbe D. K. udvari tanácsost, aki régebben Kanadában, Newyorkban és Londonban a monarkia főkonzula volt. A volt főkonzul nagyon különösen élt.

Bár harmadfél millió korona vagyona volt, kétszobás lakásban lakott s ebből is csak egyiket rendezte be, valósággal koldusmódra. Butora olyan szegényes volt, hogy az a rongyos szeneszsák, amelyet szőnyegnek az iróasztala elé teritett, egészen beleillett a környezetbe. Szobája ablakát évek óta nem nyitották ki, a butort nem porolták, a padlót nem mosták, ágynemüjét hónapokon át nem cserélték ki. Fehérnemüje olyan volt, mint egy csavargóé, aki sohasem élt rendes életet, ugy hogy csak madzaggal tudta összetartani.

A szobában állandóan a rothadás szaga ülte meg a levegőt.

A minap mezitelenül találták a szobájában, véres sebekkel tele. Zavaros beszédéből mindjárt megállapitották, hogy teljesen megzavarodott az elméje. Vagyonának kezelésére gondnokot rendelt ki a biróság.

A kispesti villamos forgalom

Kispesten több száz munkás megrohanta a villamoskocsikat, letaszigálta a közönséget, elverte a kalauzt, mert oly kevés kocsi járt, hogy a munkások csak elkésve juthattak be munkahelyükre. Ez az eset ráterelte a hatóság figyelmét, hogy a kispesti munkástelep és a főváros között a forgalom nem megfelelő. A főkapitány ezért elrendelte, hogy a 34-es számu kocsikon, melyek külön munkásvonatok, nem kell ellenőriznie a közlekedési rendőrségnek azt, hogy a peronon hány utas áll, és megengedte azt is, hogy az utasok a kocsi belsejében is állhatnak.

Háromezer kivándorló a Bácskából

Bácsbodrog vármegye területéről az idei év első két hónapjában háromezernél többen vándoroltak ki Amerikába. Megállapitották, hogy a kivándorlók legnagyobb része erős, munkabíró földmívelő ember, akik azóta hagyják el ily tömegesen hazájukat, mióta a kivándorlási tilalmat visszavonták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?