A bor és a sör nem alkohol

2014.03.12. 17:43

Svéd újítás: csak engedéllyel lehet majd alkoholt kapni – a bor és a sör viszont nem igazi alkohol • A nagyszerb Fekete Kéz radikális eszközökkel akarja megragadni a hatalmat Irodalmi csodagyerek Makón: az ifjú költő legszigorúbb ítésze az ikertestvére. Esti Ujság, 1914, március 12. (Lapszemlénk a korhű írásmódot, helyesírást tükrözi.)

A stockholmi rendszer

Részvénytársaság a mértékletesség előmozdítására

A szociális intézményekben rendkívül gazdag Északon egymást érik a legkülönfélébb természetü társadalmi mentőkisérletek, amelyekről azonban a kontinensen ritkán vesznek hírt.

Most üzleti alapon teremtettek egy nagyon szép hivatásu társadalmi intézményt: részvénytársaságot az alkoholizmus ellen. Ez a hatóságokkal s az alkohol-ellenes egyesületekkel együtt a mértékletességért fog küzdeni, s a szeszes italok árusítását ugy fogja végezni a fővárosban, hogy az ivás szokásának terjedését lehetőleg meggátolja s az alkohollal való visszaélést lehetetlenné tegye. A részvénytársaság a főváros tanácsától monopóliumot kapott a szeszes italok árusítására.

A rendkívül érdekes szabályok szerint

senki emberfia, aki Stockholm város polgára, nem vásárolhat akármilyen csekély mennyiségü szeszes italt sem,

ha nincsen igazolókönyve a részvénytársaságtól. Ezt a könyvet mindenki csak ugy szerezheti meg, ha előtte megvizsgálják, hogy az engedelmezendő mennyiségü szeszes ital nem lehet-e valamilyen tekintetben káros hatással a kérvényezőre. Bor és sör nem tartozik a korlátozott mennyiségben fogyasztható italok közé.

A szerb katonák a király ellen

Titokban, de annál nagyobb energiával és egész Szerbiára kiterjedő szervezettel immár csak a kedvező alkalmat várja Szerbia félelmetes hatalmas pártja: a katonai liga-párt, hogy egészen magához ragadja a hatalmat Szerbiában.

A szerb katonai liga, amint a népies elnevezés mondja, a Fekete Kéz tulajdonképpen Obrenovics Sándor király és Draga királyné meggyilkolása óta áll fenn, de nyiltabban és határozottabb céllal a csak a második Balkán-háboru óta lépett föl. Jelszava a valamennyi szerb testvérek egyesítése volt, köré csoportosulnak mindazok az elemek, amelyek aktiv nagyszerb politikát üznek.

Most a liga elérkezettnek látta az időt a gyors és energikus cselekvésre. A Fekete Kéz, amely Pétert Szerbia trónjára ültette, a második háboru után egészen megváltoztatta taktikáját: egészen ellene fordult a királynak és a kormánynak. A harc a két párt között annyira kiélesedett, hogy a liga hívei immár nyiltan hirdetik, hogy Pétert rá kell kényszeríteni a lemondásra.

Ma – ez nyilt jelszava a ligának – még politikai eszközzel harcolnak; ha azonban ennek a harcnak rövid idő alatt nem lesz meg a kívánt eredménye, akkor – s ez nem titok Szerbiában – nyilt harc indul meg a király ellen. Ha győz a liga – ami kétségtelennek látszik – Péter király bukik.

A makói csodagyermek

Irodalmi körökben szokatlanul nagy feltünést keltett egy tizenhárom éves csodálatos költőtehetség fölfedezése. Kecskeméti György a legujabb csodagyermek, Kecskeméti Ármin makói főrabbi fia. Rákosi Jenő fedezte föl a megrázó erejü ifju tehetséget. Az intellektus ilyen korai felröppenése szokatlan a költészetben.

A makói csodagyermeknek egy ikertestvére is van, érdekes, hogy neki a festészethez van hajlama. Mint különös intimitást említjük meg, hogy az ikrek már évekkel ezelőtt is a legkomolyabb társalgási tónusban beszéltek egymással. Irodalmi kérdésekről és a különféle festészeti irányokról diskuráltak. György először mindig a testvérének mutatja meg a versét. Ha annak nem tetszik: összetépi. Csak azt mutatja meg atyjának, amelyik ikertestvére tetszésével találkozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!