Siófok olyan lesz, mint a tengerpart

2014.04.01. 18:04

Siófokon megnyilt Magyarország első strandfürdője, épp olyan mint a tengerpartonA tudomány függetlenségéért állt ki az Akadémia Szekfü Gyula botrányos Rákóczi-könyve kapcsán • Járványos hisztéria a munkásnők között. Esti Ujság, 1914, április 1. (Lapszemlénk a korhű írásmódot, helyesírást tükrözi.)

Siófok-„strandfürdő”

Május havában nyilik meg Budapesttől két órányira a Balaton mentén, Siófokon az első magyar „strandfürdő”, amely homok- és napfürdője, valamint kaban- (sátor-) rendszere révén teljesen azonos lesz a tengerparti fürdőkkel. A Siófokon jelentékenyen olcsóbb kabánok a Középponti Menetjegyiroda utján jegyeztethetők elő.

27875
Fotó: FORTEPAN

Az Akadémiában

Tegnap este vihar volt az Akadémiában. A tudomány függetlensége, a kutatás szabadsága követelte tombolva a maga jogát. A politika szürét kitették az Akadémiából, Magyarország egyik legnagyobb és legszerényebb tudósa, kipirult arccal, diadalmaskodva mondotta:

Kidobtuk innen a politikusokat.

Okosan tettétek, tisztelt tudós urak, kétségbe kellene esnünk az ország kulturális és intellektuális jövőjén, ha nem így cselekedtetek volna. Egy-két oázisnak meg kell maradnia ebben a szörnyű Szaharában, amely megmarad virágzónak, üdének, fejlődésre képesnek.

Az Akadémia nem azonosította magát Szekfü Gyula úr Rákóczi könyvével. Nem is tehette, nem is hivatása, hogy megtegye. Az ellenzéki vezérszónok megígérte, hogy a fölolvasó-asztalnál fogja ízekre tépni a könyvet és rásüti a tudatlanság, a tájékozatlanság, a világtörténelemben való járatlanság bélyegét. Mit titkoljuk? Magunk is örvendeni fogunk rajta. Mert Szekfü úr hideg cinizmusával nem tudunk szimpatizálni.

De még mindig megmarad nyilt kérdésnek, hogy jó-e a könyv. A kérdés nyilt, de merőben tudományos. Róla tehát sem fényes retorikáju dilettánsok, sem politikai Olcsó Jánosok nincsenek hivatva ítélni.

Járványos hisztéria

Pétervár különböző gyáraiban eddig 272, Rigában pedig 44 munkásnő betegedett meg. Szakértő pszichiáterek véleménye szerint, járványszerűen föllépett hisztériáról van szó.