Van már lift, de minek?

2014.04.28. 17:02

A lift rendes állapota, hogy rossz, az emeleten lakó polgáré meg a végtelen lépcsőzés • Pang a vállalkozás, eladósodik az állam, gondban a hazai ipar • Futball-bajnok a nagyszerű MTK. Esti Ujság, 1914, április 28.

A lift

A felhőkarcolók divatja nagyon népszerű lett Budapesten. Aminek bőségesen megvan a magyarázata. Először, mert a levegőben ingyen adják a telket. Másodszor, mert az öt-hatemeletes házakban drágábban lehet mérni az alacsonyabb vonalban lévő lakásokat azon a címen, hogy kevesebb lépcsőt kell mászni. Harmadszor: mert a magasabban lévő lakásokat is olcsóbban lehet adni, azon az alapon, hogy odafönt tisztább a levegő, nagyobb a világosság, és – lift van a házban.

De tudjuk, hogy a pesti lift, az egy született nyugdíjas.

A fizetését megkapja a házbérben, de dolgozni nem dolgozik. A házmester ráakasztja az ajtajára a táblát, hogy:

Elromlott!

Az ötödik emelet lakója pedig tehet, amit a temperamentuma diktál. Az egyik káromkodva, a másik néma megadással vág neki a százhatvanöt lépcsőnek.

A lift egy csomó ezer ember boszuságának, mindennapi keserűségének és megkínzásának állandó forrása Budapesten. Nemcsak a rendes állapotában, tudniillik amikor el van romolva, hanem a használatának mesterséges és mindenféle sarcolásra alkalmas korlátozásával akkor is, amikor véletlenül működik.

Napközben két-három órás hivatalos szünetet tart, kapuzárás után pedig csak akkor hajlandó fölébredni, ha külön egy hatost teszel a szívére.

Pedig a lakást ugy-e, állandó használatra béreljük a legmagasabb emeleten is.

Bíráló hangok a gyáriparosok közgyülésén

A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége Chorin Ferenc elnöklésével megtartotta évi rendes közgyűlését. Az elnök megnyitó beszédében sajnálattal állapította meg, hogy az ipar helyzete a mult év ót számos fontos termelői ágban határozottan hanyatlott, a vállalkozás pang.

„Oka ennek” – így folytatta – „hogy a lelkekbe még nem tért vissza a biztosság érzete és nem teljesedett az a reménység sem, hogy sikerülni fog a Balkán-államokkal oly szerződéseket kötni, aminőket kiviteli érdekeink kívánnak.”

Iparunk tért vesztett itt a német verseny folytán. Másik oka az állam fokozódó eladósodása, a földbirtok terheinek növekedése, külkereskedelmünk és pénzügyi mérlegünk állandó passzivitása. Hozzátartozik az államvasutak forgalmának visszafejlődése is.

A megoldandó probléma a jelentékeny iparfejlesztés. Ennek azonban csak egy hathatós eszköze van és ez a vámvédelem. Sajnos egy lépés sem történt ennek a célnak a megvalósítására, sőt a legközelebbi jövőt illetően számolni kell azzal, hogy a mai politikai helyzet nem kedvez az önálló vámterület fölállításának.

A lefolyt tíz év alatt az állami kiadások több mint 1000 millióval emelkedtek, amiben nagy szerepet játszanak a hadseregre fordított kiadások és szaporodó adósságaink kamatterhei.

Az MTK nyerte a futball-bajnokságot

Vasárnap délután szerezte meg a Magyar Testgyakorlók Köre azt a két pontot, amire még szüksége volt, hogy föltétlen bizonyossággal mondhassa magáénak a futball-bajnokságot. Ugy játszott tehát érte, ahogy méltó volt Magyarország bajnokcsapatához.

Csodálatosan kiforrott stílussal, megvesztegetően szép akciókkal s amellett óriás iramban, dicséretesen kifogástalanul.

Az MTK magyar csapattól még alig látott gyönyörű játékkal megsemmisítő csapást mért a MAC-ra. Hosszu és kitartó, lelkiismeretes munkának élvezte a gyümölcsét tegnap az MTK. Ilyen győzelemre, 7:0 arányu diadalra azonban senki nem számított.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!