Van már lift, de minek?

2014.04.28. 17:02

A lift rendes állapota, hogy rossz, az emeleten lakó polgáré meg a végtelen lépcsőzés • Pang a vállalkozás, eladósodik az állam, gondban a hazai ipar • Futball-bajnok a nagyszerű MTK. Esti Ujság, 1914, április 28.

A lift

A felhőkarcolók divatja nagyon népszerű lett Budapesten. Aminek bőségesen megvan a magyarázata. Először, mert a levegőben ingyen adják a telket. Másodszor, mert az öt-hatemeletes házakban drágábban lehet mérni az alacsonyabb vonalban lévő lakásokat azon a címen, hogy kevesebb lépcsőt kell mászni. Harmadszor: mert a magasabban lévő lakásokat is olcsóbban lehet adni, azon az alapon, hogy odafönt tisztább a levegő, nagyobb a világosság, és – lift van a házban.

De tudjuk, hogy a pesti lift, az egy született nyugdíjas.

A fizetését megkapja a házbérben, de dolgozni nem dolgozik. A házmester ráakasztja az ajtajára a táblát, hogy:

Elromlott!

Az ötödik emelet lakója pedig tehet, amit a temperamentuma diktál. Az egyik káromkodva, a másik néma megadással vág neki a százhatvanöt lépcsőnek.

A lift egy csomó ezer ember boszuságának, mindennapi keserűségének és megkínzásának állandó forrása Budapesten. Nemcsak a rendes állapotában, tudniillik amikor el van romolva, hanem a használatának mesterséges és mindenféle sarcolásra alkalmas korlátozásával akkor is, amikor véletlenül működik.

Napközben két-három órás hivatalos szünetet tart, kapuzárás után pedig csak akkor hajlandó fölébredni, ha külön egy hatost teszel a szívére.

Pedig a lakást ugy-e, állandó használatra béreljük a legmagasabb emeleten is.

Bíráló hangok a gyáriparosok közgyülésén

A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége Chorin Ferenc elnöklésével megtartotta évi rendes közgyűlését. Az elnök megnyitó beszédében sajnálattal állapította meg, hogy az ipar helyzete a mult év ót számos fontos termelői ágban határozottan hanyatlott, a vállalkozás pang.

„Oka ennek” – így folytatta – „hogy a lelkekbe még nem tért vissza a biztosság érzete és nem teljesedett az a reménység sem, hogy sikerülni fog a Balkán-államokkal oly szerződéseket kötni, aminőket kiviteli érdekeink kívánnak.”

Iparunk tért vesztett itt a német verseny folytán. Másik oka az állam fokozódó eladósodása, a földbirtok terheinek növekedése, külkereskedelmünk és pénzügyi mérlegünk állandó passzivitása. Hozzátartozik az államvasutak forgalmának visszafejlődése is.

A megoldandó probléma a jelentékeny iparfejlesztés. Ennek azonban csak egy hathatós eszköze van és ez a vámvédelem. Sajnos egy lépés sem történt ennek a célnak a megvalósítására, sőt a legközelebbi jövőt illetően számolni kell azzal, hogy a mai politikai helyzet nem kedvez az önálló vámterület fölállításának.

A lefolyt tíz év alatt az állami kiadások több mint 1000 millióval emelkedtek, amiben nagy szerepet játszanak a hadseregre fordított kiadások és szaporodó adósságaink kamatterhei.

Az MTK nyerte a futball-bajnokságot

Vasárnap délután szerezte meg a Magyar Testgyakorlók Köre azt a két pontot, amire még szüksége volt, hogy föltétlen bizonyossággal mondhassa magáénak a futball-bajnokságot. Ugy játszott tehát érte, ahogy méltó volt Magyarország bajnokcsapatához.

Csodálatosan kiforrott stílussal, megvesztegetően szép akciókkal s amellett óriás iramban, dicséretesen kifogástalanul.

Az MTK magyar csapattól még alig látott gyönyörű játékkal megsemmisítő csapást mért a MAC-ra. Hosszu és kitartó, lelkiismeretes munkának élvezte a gyümölcsét tegnap az MTK. Ilyen győzelemre, 7:0 arányu diadalra azonban senki nem számított.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?