Húszezren élnek Pesten a lóversenyből

2014.05.06. 18:02

Visszaélnek hatalmukkal a német bankok: a legjobb pesti telkek kerülhetnek külföldi kézbe • A német hadsereget fejleszteni kell, ha tartani akarja a lépést a franciával • Az ügetőn kitört a régi láz, huszezren alapítják exisztenciájukat a turfra. Esti Ujság, 1914, május 6.

A legszebb telkek – német kézen

A fővárosi kölcsön titkai

A Frankfurter Zeitung pattantotta ki, hogy a főváros csak azzal a feltétellel kapta meg legutóbbi kölcsönét, hogy egyes szállításoknál előnyben fogja részesíteni a német ipart.

Belekényszerítették a fővárost, hogy belemenjen egy igazi balkáni ízű kikötésbe.

Most igen jó forrásból értesülünk arról, hogy a titkos megállapodások közül nem a német ipar támogatásáról szóló volt az egyedüli. A kölcsönadó Dresdner Bank kikötötte azt is, hogy amennyiben egy német pénzcsoport vállalkozni akar Budapesten, a főváros köteles támogatni a telekszerzésben. A német konzorcium vagy szálloda, vagy egy nagy áruház építésére gondol.

Természetesen a főváros két legszebb és legértékesebb telkéről van szó.

Az egyik a piaristák dunaparti telke, melyért a főváros a Váci-utcában adott a rendnek cserébe egy telket, a másik pedig a Rákóczi-út és Vas-utca sarkán lévő kis Rókus telke.

Ma a Dunaparton egy nagy, európai nívójú szálló építéséről van szó, míg a kis Rókus telkére áruházat akarnak építeni.

Fejleszteni kell a német hadsereget, nyakukon a francia

A francia általános választások kétségtelenné tették, hogy Franciaország megmarad a hároméves katonai szolgálat mellett. Németországban ez nem a legjobb benyomást keltette.

A francia hadserek most körülbelül ugyan azon a szinten van, mint a német.

Ha Németország ismét vissza akarná szerezni fölényes tulsulyát, két út között kellene választania. Vagy szaporítja ismét hadtesteinek számát és még több ujoncot soroz be – vagy pedig ő is áttér a hároméves katonai szolgálatra.

Az ujonc-szaporítás nem igen lehetséges. Németországban is kezd csökkenni a születések száma, azután meg az a mód rengeteg pénzbe kerül. Sokkal célszerűbbnek látszik a hároméves szolgálat. Ha ezt a gyalogságnál is bevezetik (a tüzérségnél és a lovasságnál mindig meg volt), akkor a német hadsereg ismét impozáns módon tul fogja szárnyalni a franciát.

Lóversenyen

Rég nem tartozom az aktív lóversenyzők sorába — egy különösen szomoru napon összes őseimre megfogadtam, hogy többet nem lát a magyar galopp — de tegnap mégis, a Thököly-út felé kanyargó autók, fiakkerek és konflisok óriási, fekete folyamát szemlélve, egy pillanatra mégis elfogott a régi láz. E betegség májusban félmillió pesti ember szervezetét inficiálja, s hatására az apák vagyonát, a feleség konyhapénzét és az ágyneműek becsértékét oly isteni könnyelműséggel áldozza fel a tavaszi sportsmanné átvedlett kávéházi filiszter.

Ennek a gyönyörű és oly oktalanul vidám nagyvárosnak minden bohém-terheltsége ott ütközik ki május elején a sötétzöld ellipszisen.

Nem az angol sportképekre emlékeztető pasztell, de nem is az asszonyi mosolygás kell a népnek, hanem a kiadós oddsz, melyből a házbér, a szabó-számla és a baccarathoz szükséges alaptőke kikerül. Komoly statisztikusok mondják, hogy Budapesten huszezer kézben huszezer ceruza dolgozik a lóversenynapok délelőttjein, s e ceruzák birtokosai minden ugynevezett polgári foglalkozás híjján, kizárólag a kártyára és a lovak futtatására alapítják családjuk exisztenciáját.