Agyő napernyők, a barna bőr az új divat

2014.05.27. 17:43

Virágözön és honvédzenekar az országos autóverseny pesti rajtjánál • Román - olasz barátkozás a Monarchia ellenében • Agyő napernyők, a barna bőr az új divat. Esti Ujság, 1914, május 27.

A kárpáti turaút

A királyi magyar Automobil Klub rendezésében vasárnap hajnalban kezdődött meg a harmadik nagy nemzetközi turaverseny, amely az idén a Kárpátok közé vezet. Felsőmagyarország és Erdély legszebb helyein keresztül száguldanak nyolc napon át a versenyzők, hogy ismét dokumentálják, mennyire előrehaladott a magyar turamobilsport.

A start kora hajnalban, lelkes hangulatban, százakra menő közönség jelenlétében történt, a Kígyó-tértől a keleti pályaudvarig virágeső kísérte a versenyzők automobiljait. Elsőnek gróf Zichy Béla Rezső autója indult el, amely a kísérő automobilokkal együtt ötven kocsit számláló colonnel vezeti.

A honvédzenekar rázendített a Rákóczi-indulóra s az automobil jeles éljenzés közepette a Kossuth Lajos-utcán végig robogott.

Minden egyes versenyző automobil a vezetőn és kísérőkön kívül egy sportbiztos-döntőbírót vitt magával, aki a verseny lefolyását tartozik ellenőrizni és az automobil teljesíztéséről jelentést tesz. A versenyzők után Delmár Tibor igazgató autója száguld. A rendezőség tagjai is autompobilokra ültek, akik délben már Kassán voltak, ahol a Scholk-ház fogadójában felszolgálták az ebédet. A versenyzők Munkácsról ma kezdik a második etappe-ot, a háromszázhuszonnégy kilométeres utat Máramarosszigeten át Dorna-Watrára.

Román-olasz barátkozás

Akció a monarchia ellen

Az utolsó hónapok során Románia külpolitikai státusa teljesen eltolódott. A balkán háboru egyik legsulyosabb eredménye éppen abban a tényben keresendő, hogy ma Románia állásfoglalása és taktikája irányadó az egész Balkánra, sőt az érdekelt nagyhatalmakra nézve is.

Hosszabb idő óta folynak tárgyalások avégből, hogy Olaszország és Románia viszonyát ujra szorosabbá kapcsolják. A román sajtó a románok állítólagos latin származására alapítva ma ugy szerepelteti Olaszországot, mint amely a latin faj hivatott vezére Európában. Kétségtelen, hogy az egész tüntető barátkozás éle Ausztria-Magyarország ellen irányul.

Agyő napernyők, a barna bőr az új divat

Abbázia: Hölgyeim, elárulhatom önöknek, hogy a tengerparti divatszín a barna. Ma itt verseny folyik a hölgyek között s az ádáz, elkeseredett, elszánt verseny főcélja, hogy ki tud lesülni jobban. Eltűntek tehát a színes, finom ernyők. Ma nem a fehér teint a divat, amelyet védeni kell, hanem az egészségesen barnára szítt, rézpatinás, bronzos szín.

Ha jól sejtem, a legközelebbi abbáziai szépségdíjat Krauszné őnagysága fogja megnyerni, akit odahaza a nyakkendős boltból van szerencsém ismerni s aki nemes inkognitóját oly sikeresen őrzi meg az idegen helyen, hogy mindenki indián hercegnőnek hiszi.

A katonáskodás elől a halálba

Gere Sándor huszonegy éves makói fiatalember, akit a napokban bevettek katonának, bár fájós a lába, elkeseredésében öngyilkos lett. Felakasztotta magát, előzőleg azonban, mikor a zsámolyhoz állt, két revolverre jobbról – balról a halántékába lőtt. Persze azonnal meghalt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!