Gyerekeket tapostak el a mentőcsónakokért

2014.05.30. 17:12

Óriási hajókatasztrófa az Oceánon, a Titanic pusztulásához fogható borzalmak Kanada partjainál. Kegyetlen harc a tulélésért, a matrózok magukat mentették, asszonyokat és gyermekeket tapostak el a mentőcsónakokért folyó küzdelemben. Esti Ujság, 1914, május 30.

Óriási hajókatasztrófa az Oceánon

Dróttalan távíróval jelentik Quebeckből, hogy az Empress of Ireland nevű nagy gőzhajó összeütközött egy jégheggyel és elsülyedt. Az, amit tudunk, megdöbbentő és irtózatos, a Titanic pusztulására emlékeztet, ugyanazok a borzalmas jelenetek ismétlődtek meg és a katasztrófa nagysága is hasonló. A hozzávetőleges számítás szerint ezer ember lesz a katasztrófa áldozata.

50607372
Fotó: Time Life Pictures / Europress / Getty

Hajnali két órakor történt. Az 14000 regiszter-tonnás gőzhajó a sűrű ködben félgőzzel haladt lefelé a Szent Lőrinc-folyón, amikor a Storsad nevü norvég gőzös hátulról beleszaladt. Szóval kettévágta a hajót, felhasítva az oldalát, a víz pillanatok alatt elöntötte a kamrákat, a gépház fölrobbant, a hajó oldalára dőlt. A beözönlő víz a kajütökben, az ágyukban fojtotta meg az alvó embereket, akiknek idejük volt, leugrottak a mélységbe, a mentőcsónakokba berohant a legénység és tíz perc mulva vége volt mindennek.

Az Empress of Ireland a víz fenekén volt és a helyén csak egy mély, kavargó örvény tátongott.

A vízmentes kamrák, amelyek állítólag a hajókat elsüllyedés ellen tökéletesen biztosítják, megint értéktelennek bizonyultak, akárcsak a Titanic tragédiájánál. A megmentett kevesek elmondták, hogy kénytelenek voltak a jéghideg vízbe ugrani és így elérni a csónakokat. A legtöbb menekült hisztérikus lett. Szinte egyik sem tud összefüggően beszélni. Az elsüllyedt gőzös kéményének hegye kiemelkedik a vízből.

Davis montreali utas elbeszéli, hogy ő és felesége csak akkor ébredtek fel, mikor a víz már kabinjukba nyomult. A féloldalt dőlt hajó fedélzetére mentek és az örvény a mélységbe rántotta őket is. Sikerült nekik egy deszkába belekapaszkodniok és így megmenekültek.

A mentőhajók 400 embert tettek partra. Miután még 1000 utas hiányzik, jogos a félelem, hogy valamennyien életüket vesztették. A menekültek nagy százaléka a legénységből való.

A megmentett utasok elbeszéléseiből kiviláglik, hogy az Empress személyzete egyáltalán nem viselte magát vitézül, sőt ellenkezőleg gyáván és brutálisan járt el. Mikor a kevésszámu mentőcsónakot indulásra kész állapotba helyezték, mindenekelőtt a matrózok rohanták meg azokat. Asszonyokra és gyermekekre, valamint a többi utasra alig gondoltak és Kendál kapitány rendeletei a nagy zavarban és a borzasztó pánikban hiábavalók voltak.

Blenkary, a hajó megmenekült főpincérének elbeszéléséből megállapítható, hogy az utasok borzasztó pánikban vad sietséggel menekültek a fedélzetre, asszonyokat és gyermekeket gázoltak le és átrohantak fölöttük.

Rettenetes jajveszékelés töltötte meg a levegőt és kétségbeesett közdelem támadt a mentőcsónakokért. A küzdelem során sokakat egyszerűen bedobtak a tengerbe. Mindössze tizenkét nő menekült meg, ami bizonyítja, hogy micsoda gyávasággal viselkedtek a matrózok és micsoda borzalmas brutalitással bántak el az utasok a nőkkel és a gyermekekkel szemben.

Fedák Sári Berlinben

Fedák Sári érdekes ajánlatot kapott Németországból. A művésznőt egy berlini filmgyár kérte föl, hogy lépjen föl néhány mozidrámában és tíz uj filmdarab subjectjét küldte el neki. Fedák Sári julius elején Berlinbe utazik, hogy a föllépéseket abszolválja. Ugy értesülünk, hogy Fedák három német filmdráma női főszerepét fogja eljátszani.